A XXXII. OTDK Humán Tudományi Szekció sajtótájékoztatója 2015. március 10.

A közel 800 főt – hallgatót és oktatót – mozgósító konferenciára nevezett munkáknak szakmai, tudományos és emberi jelentősége egyaránt van.

A 2015. március 10-én megrendezett délelőtti sajtótájékoztatón többek között az is elhangzott, hogy a Humán Tudományi Szekció egyik fő jellemzője, hogy a legnépesebb a szekciók közül, és itt van a legtöbb tagozat. Botos Máté dékán elmondta, hogy 3-4 %-os növekedésre számítottak a részvételben, de ehhez képest 10 %-kal nőtt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek olyan missziója is van, hogy túllépjen a határokon, és mint az ország kiemelt egyetemének kiemelt felelőssége van, hogy a tudományos utánpótlás biztosításához megteremtse a feltételeket. Beszámolt arról, hogy 4 évvel ezelőtt egy nemzetközi jellegű, az OTDK rendszerének megfelelő módon működő verseny indult, amelynek célja, hogy a hazai konferencián is megmutatkozó tehetségeket nemzetközi fórumon mérettessék meg. Ezen kívül köszönetét fejezte ki az OTDT felé a szervezésben nyújtott segítségért.

Dr. J. Újváry Zsuzsanna, a Humán Tudományi Szekció ügyvezető elnöke megtiszteltetésnek és kihívásnak nevezte a szervezési feladatokat, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra is. Hangsúlyozta, hogy a hallgatók részére a konferencián való részvétel belépést jelent a tudományos életbe, amely során megtanulják, mi az a tudományos munka, precizitás és kutatás.
Közel 10 éve, hogy a határon túliak is meghívásra kerülnek az OTDK-ra. Dr. Weiszburg Tamás, az OTDT általános alelnöke, a HTDK szakmai vezetője elmondta, hogy a lényeg a tanár-diák együttműködés, és ahogyan ez Magyarországon működik, az hungaricum. Ugyanis a tehetséggondozás máshol nincs törvénybe foglalva. Ez egyben szép megnyilvánulása az egységes kultúrmegjelenésnek.

A tudományos jelentőségen túl a konferencia emberi jelentőségét hangsúlyozta Dr. Horváth Kornélia, a Humán Tudományi Szekció ügyvezető titkára. Meglátása szerint emberi potenciálja, oldala is van, hiszen ha a hallgató megír egy pályamunkát, az az emberi mivoltát egyaránt megváltoztatja.

x