AVGVSTVS 2000 2014. szeptember 30.

Augustus császár halálának 2000. évfordulója alkalmából 2014. szeptember 23-a és 26-a között került megrendezésre az AVGVSTVS 2000 címmel megrendezett nemzetközi ókortudományi konferencia.

A tudományos tanácskozáson, amelyet a PPKE BTK Klasszika-Filológiai Tanszéke szervezett s amelynek helyet a PPKE JÁK, ELTE BTK és PPKE BTK biztosított, külföldi (Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Lengyelországból, Csehországból, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkezett) és hazai előadók tartottak előadásokat, amelyek érintették a császár uralkodásának szinte minden aspektusát: esett szó Augustus és az irodalom, kultúra kapcsolatáról éppúgy, mint a császár hatalomgyakorlásának sajátosságairól, ideológiájának tartóoszlopairól, vagy alakjának utóéletéről. A konferencia egyben remek alkalom volt arra is, hogy a különböző műhelyek képviselői találkozzanak egymással, hiszen minden olyan hazai egyetem képviseltette magát, amelyen van klasszika-filológiai vagy ókortörténeti képzés. A feszített program keretében a résztvevők Lakatos Szilvia muzeológus-művészettörténész vezetésével megtekintették a Szépművészeti Múzeum újjárendezett Antik Gyűjteményét, és jártak a Nemzeti Múzeum lapidáriumában is, ahol Mráv Zsolt muzeológus-régész volt a kalauzuk. A rendezvény keretében a résztvevők megemlékeztek három magyar klasszika-filológusról is, akiknek életműve szorosan kapcsolódott az augustusi aranykorhoz: a száz éve született Borzsák Istvánról, a konferencia szervezésében résztvevő, de idén tavasszal, hetvenötödik születésnapja előtt elhunyt Havas Lászlóról, és a fiatalon elhunyt Bollók Jánosról, aki idén lett volna hetvenéves.

Az angolul, franciául, németül és olaszul elhangzott előadások szerkesztett, kibővített, jegyzetekkel ellátott változata a tervek szerint jövőre jelenik meg az Acta Antiqua 2015-ös köteteként egy idén júniusban Veronában tartott nemzetközi Augustus-konferencia előadásaival együtt. A rendezvény megvalósítását anyagilag a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia I. osztálya és Klasszika-Filológiai Bizottsága támogatta.

x