Együttműködési szándéknyilatkozat a Külügyminisztérium és a PPKE között 2014. március 27.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Magyarország Külügyminisztériuma és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2014. március 26-án.

Magyarország Külügyminisztériuma a dokumentum aláírásával – illeszkedve a Kormány által meghirdetett Keleti/Globális Nyitás programba, amelynek kiemelkedő területe az arab világ (az Arab Liga tagállamai) – elismerte a PPKE, különösen annak Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) Régészeti Tanszéke által, több mint egy évtizede folytatott kutatási és oktatási programjainak a fentiekkel összefüggő jelentőségét, és a Közel-Kelet több országának egyetemeivel kialakított kapcsolatrendszerének hasznosságát.

A szándéknyilatkozat aláírását a felek sajtótájékoztatón jelentették be, melyen a kulturális együttműködés eddigi és jövőbeli jelentőségét fejtette ki Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár; Dr. Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora; Őexcellenciája, Anba Ermia kopt püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ elnöke; Dr. Fodor György, a PPKE Keleti Intézetének vezetője és Dr. Major Balázs, a PPKE BTK Régészeti Tanszékének vezetője.

Az együttműködés kiterjed az egyes arab országok kulturális örökségének, műemlékállományának kutatására, feldolgozására, valamint azok megőrzésében való közreműködésre; illetve a jövő szakembergárdájának képzésében történő magyar részvételre. Ez hatékonyan segítheti Magyarország és a közel-keleti államok többszintű együttműködését, beleértve a gazdasági és befektetési kapcsolatokat.

A szándéknyilatkozat aláírásának sajátos hangsúlyt ad, hogy 2014. március 28-án tartja a PPKE karközi és nemzetközi Keleti Intézete az egyetem Nostra Aetate Intézetével karöltve első tudományos kutatási és oktatási szimpóziumát, a közel-keleti partnerintézmények nagyszámú képviselőivel a PPKE piliscsabai kampuszán.


Videó: Bonum TV
Forrás: Magyar Kurír

x