Hogy látja ő? 2019. október 1.

2019. szeptember 26-án újra indult Budapesten a Pázmány Pedagógus Klub, melyet elsősorban a katolikus pedagógiához és neveléséhez valamilyen módon kötődő gyakorló pedagógusok és tanárjelöltek számára hoztunk létre.

A rendezvény házigazdája, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központja, az idei akadémiai éveben összesen négy alkalommal hívja az érdeklődőket együtt gondolkodni a nevelés és az oktatás aktuális kérdéseiről neves hazai szakemberekkel. Fórumot kíván biztosítani a közös problémafelvetésre és megoldásra, a tapasztalatok megosztására,  egy a 21. század kihívásaira is érzékenyen reagálni tudó, katolikus nevelésfilozófia megfogalmazására és keresztény nevelési gyakorlat meghonosítására.

Első alkalommal Dr. Gloviczki Zoltánt, a Tanárképző Központ volt vezetőjét, az Oktatási Hivatal elnökét kérdezte Dr. Szőke-Milinte Enikő Intézetvezető asszony a köznevelést és a tanárképzést érintő aktualitásokkal kapcsolatban, hogy megtudjuk, Hogy látja ő? a hazai pedagógia, pedagógusképzés, köznevelés jelenlegi helyzetét.

 

A nagyszámú előzetesen regisztrált érdeklődő fiatal tanárjelölt és tapasztaltabb pedagógus társaságában olyan témák merültek fel, mint a pedagógus pályaidentitása, a Nemzeti alaptanterv tartalmai, követelményei, a kimeneti szabályozás létjogosultsága, a huszonegyedik századi köznevelés módszerei, formái, eszközei és keretei, továbbá a közönség lelkes kérdései kapcsán diskurzus alakult ki a kötelező nyelvvizsga bevezetéséről is.  A Pedagógus Klubon kialakult együtt gondolkodás és beszélgetés fontos mérföldkőnek számít a katolikus pedagógusképzés egyéni arculatának megszilárdításában, küldetésének megerősítésében. A jól sikerült rendezvényt Dr. Szilágyi Csaba rektorhelyettes úr valamint a Tanárképző Intézet oktatói is megtisztelték jelenlétükkel.

A több év után újrainduló Pedagógus klub sorozat következő alkalommal Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatóval folytatódik 2019. november 21-én csütörtökön délután öt órakor.

x