Idegengyűlölet és szolidaritás 2017. január 23.

Egy háromnapos konferenciával indult a 2017-es év január 11. és 13. között a Sophianumban. Az "Idegengyűlölet és szolidaritás" nemzetközi workshop az ISHA és a PPKE BTK szervezésében jött létre.

A programmal és az ISHÁ-val kapcsolatban kérdeztük az Egyesület alelnökét, Árvay Erzsébet történelem szakos hallgatónkat.

Kérlek, mesélj az ISHA-ról. Hogy kerültél velük kapcsolatba?
Az ISHA (International Students of History Association), azaz a Történészhallgatók Nemzetközi Szövetsége 1990-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten teremtsen lehetőséget a történészhallgatók együttműködésére. Jelenleg több mint negyven európai egyetemen van jelen a szervezet, amely így kitűnő lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy szakmai és személyes kapcsolataikat az országhatáron túlra is kiterjesszék. A hallgatók számára sok mindent nyújt a szervezet, a hazai és külföldi nemzetközi konferenciákon való részvételen és a publikációs lehetőségeken túl, egy olyan közösséget is jelent az ISHA, amely kiválóan tudja támogatni a hallgatók munkáját.
2015-ben lettem az ISHA Budapest tagja, amikor láttam, hogy mennyi mindent tud hozzáadni egy egyetemista képzéséhez a szervezet. Az első ISHA rendezvény amin részt vettem, a 2016-os éves konferencia volt Canterburyben, majd ezután Rómában, valamint egy németországi nyári egyetemre is az ISHA által nyújtott közvetett kapcsolat útján jutottam el. Mindezek után örömmel vettem részt a budapesti konferencia szervezésében, hiszen egy remek csapattal dolgozhattam együtt és sok új tapasztalatot szerezhettem.

Miért választottátok az idegengyűlölet témát?
Az idegengyűlölet és szolidaritás témája már egy éve körvonalazódott bennünk. Az elmúlt évek körülöttünk zajló eseményei láttán egyre inkább úgy éreztük, hogy a program szervezése egy rendkívüli lehetőséget nyújt arra, hogy magyar és külföldi hallgatókkal közösen megismerhessük és megvizsgálhassuk az idegengyűlölet és szolidaritás jelenségének történeti és jelenleg is rendelkezésünkre álló értelmezési kereteit.

Miért választottátok a PPKE BTK-t az egyik helyszínnek?
Az ISHA egyik legfontosabb célja, hogy összehozza, és közös munkára ösztönözze a történészhallgatókat, többek között azáltal, hogy az egyetemek közötti kapcsolatokat is erősíti. Jelenleg az ISHA Budapest tagjai három fővárosi egyetem hallgatói közül kerülnek ki (Közép-európai Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem), így egyértelmű volt, hogy mindhárom intézménnyel együttműködve szeretnénk a konferenciát megvalósítani. Ehhez nagyon sok támogatást kaptunk a Pázmánytól, ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Fodor György dékán úr, Dr. Kovács Ilona dékánhelyettes asszony és a PPKE BTK HÖK támogatását, amely lehetővé tette a program létrejöttét.
Szeretnénk továbbá köszönetet mondani Jancsó Andrásnak, Lengyel Nórának, Sárhegyi Tamásnak és a PPKE BTK HÖK képviselőinek a folyamatos és nagylelkű támogatásukért.

Régebb óta foglalkoztok ezzel, és egy nagyobb projekt részeként, vagy egyedüli konferenciaként került szervezésre ez a három napos konferencia?
Az ISHA szekciói évente négy nagy nemzetközi eseményt szerveznek, ennek részeként került megrendezésre a budapesti konferencia is. Idén nem ez az egyedüli Magyarországra szervezett programunk, hiszen a 2017-es tavaszi konferencia Egerben kerül megrendezésre áprilisban, amelyre természetesen a PPKE hallgatóit is szeretettel várjuk.

Mit vártatok a konferenciasorozattól?
A témával kapcsolatos, korábban már említett célok mellett, fontos volt számunkra az is, hogy minél több hallgatót tudjunk bevonni a nemzetközi programba, emellett nagyon szerettük volna a szervező egyetemek hazai és nemzetközi ismertségét is emelni, hiszen egy ilyen esemény az intézmények számára is remek lehetőséget ad a külföldi kapcsolatok és együttműködések kialakítására.

Milyen csatornákon tudtatok eljutni a közönségetekhez?
Személyes kapcsolatokon, a közösségi médián és hallgatói körökön keresztül próbáltuk a hallgatókat megszólítani. A jövőben szeretnénk további lehetőségeket is találni arra, hogy minél több hallgatóhoz eljuthassunk, e téren szívesen fogadunk további segítséget az egyetemektől.

Milyen tapasztalatokkal, eredménnyel zártátok az utolsó napot?
Nagyon pozitív élményekkel és fontos tapasztalatokkal zártuk a programot. Jó érzés látni, hogy egy hallgatói kezdeményezés jelentőségét kik és hogyan ismerik fel, illetve karolják fel. Ez egy csapatmunka, amit nem csak a szervezői gárda nagy létszáma, de a támogatóink köre is remekül tükröz. Reméljük, hogy ösztönzően hatunk ezáltal a többi hallgatói és szakmai körre egyaránt.

Terveztek az ISHA-val ebben vagy másik témában még konferenciát szervezni a PPKE BTK-n?
Igen, már tervezzük a tavaszi programjainkat, amelyeken keresztül szeretnénk a Pázmányos hallgatókat is megszólítani, az Egyetemmel megkezdett együttműködést pedig folytatni. Például májusban egy kifejezetten doktorandusz hallgatóknak szóló nemzetközi konferenciával is szeretnénk megjelenni a Pázmányon.
Ezúton is szeretnék minden Pázmányos hallgatót ösztönözni arra, hogy kapcsolódjon be az ISHA Budapest munkájába, akár mint a programok résztvevői, de szívesen várjuk azokat is, akik egy-egy program szervezésében szeretnének közreműködni.


Az interjút készítette: Tátrai Kriszta

(További információkért látogasson el az egyesület honlapjára →)

x