IRUN Excellence Programme második munkahét 2016. február 2.

10 diák, 5 magyar és 5 holland jelentkezett az IRUN Excellence Programme-ra, melynek keretein belül idén az Europeana.eu portállal dolgoztunk: egy kis kutatást végzünk, hogyan is lehetne hatékonyabbá tenni az oldal működését.

Az Europeana.eu egy olyan keresőfelület, amelyen keresztül európai kulturális alkotások digitális másolatait találhatjuk meg. Leginkább egy könyvtári keresőrendszerhez tudnám hasonlítani, csak itt több művészeti ágazat alkotása is megtalálható, illetve nem csak egy adott országhoz kapcsolódik, hanem lényege, hogy európai. Tehát a 10 diák feloszlott 2 csoportra: az egyik csoport foglalkozik az Europeanaval kapcsolatba került intézményekkel, hogy az együttműködés minél gördülékenyebb és hatékonyabb legyen, erre próbálunk egy módszert kitalálni és javaslatokat tenni az Europeananak. A másik csoport a felhasználókra összpontosít, egy kérdőív segítségével igyekszik felmérni, hogy a felhasználóknak milyen prioritásai vannak az oldal használata során, esetleg mi az, amire még szükségük lenne a hatékony kereséshez, illetve technikai oldalról is közelít a keresésekhez.

Elérkezett a második munkahetünk. Most is nekünk kedvezett a szerencse, lehetőségünk nyílt Hollandiába utazni egy második hétre. Először Hágába utaztunk 2 napra, majd pedig Nijmegenbe mentünk a hét további részére. A repülőnk Amszterdamba érkezett meg, onnan fogtunk egy vonatot és átmentünk Hágába. Hollandia egy kis esővel köszöntött minket, úgyhogy bőrig áztunk, mire a szállodába értünk. Délután városnézést iktattunk be, és meg kell állapítanom, hogy Hága gyönyörű hely. Csodaszép a belvárosa, melynek közepén egy kormányzati épület van, kis tóval. Erről van is egy képem, nézzétek csak:

Utána mindenki kipihente az utazás fáradalmait, és készültünk a nagy napra, ugyanis kedden elmentünk személyesen a megrendelőkhöz, a Europeana.eu-hoz, ahol prezentáltuk eddig elért kutatási eredményeinket és ötleteinket. Szerencsére nagy lelkesedéssel fogadták az előadásunkat, így az eltervezett kutatásainkat nem kell felfüggeszteni, csak kicsit átírni a tanácsaik alapján.

x