Kora újkori kutatások a Habsburg Monarchiáról 2013. június 10.

2013. május 29. és június 1. között az egyetemünk Történettudományi Intézete közösen a Bécsi Magyar Történeti Intézettel és az Osztrák Történettudományi Intézettel nemzetközi műhelykonferenciát rendezett magyar, osztrák és csehországi résztvevőkkel.

A rendezvény többek között lehetőséget kínált arra, hogy a Habsburgok közép-európai összetett monarchiájának kutatásával foglalkozó mesterképzésben és doktori képzésben részvevő hallgatók idegen nyelvű előadás formájában rangos ausztriai hallgatóság előtt próbálják ki magukat. Mellettük ausztriai és csehországi egyetemi hallgatók előadásaiból értesülhettünk a legfrissebb kutatási irányokról, módszertani megközelítésekről és eredményekről. Az európai hírű bécsi és a salzburgi történész vendégeink (Thomas Winkelbauer, Arno Strohmeyer, Martin Scheutz, Fazekas István) hozzászólásaiból nem csupán a doktorandák és doktorandusok, hanem a hallgatóság soraiban helyet foglaló tanár kollégák is rengeteget tanultak, gyarapodtak.

A rendezvény utolsó két napján az osztrák vendégek színvonalas kirándulásokon ismerkedhettek meg a közép-magyarországi régió legfontosabb történeti emlékeivel és a történész szakma számára fontos nemzeti és egyházi közgyűjteményekkel. A budai vár megtekintésével egybekötve felkeresték a nemzeti könyvtárat és levéltárat, valamint különböző visegrádi és esztergomi helyszíneket. A kávészünetekben és az este folytatott beszélgetésekből a konferencia szervezői jóleső érzéssel tapasztalták, hogy az osztrák kollégák nyitottak a további együttműködésre, a közös múlt közös feltárására.

Az eseményen készült fényképek megtekinthetők itt. →

x