Együttműködési megállapodás a PPKE és a Horvát Katolikus Egyetem között 2013. június 7.

Egyetemünk és a Horvát Katolikus Egyetem 2013. június 3-án együttműködési megállapodást írt alá Zágrábban. A dokumentumot Szuromi Szabolcs és Žejko Tanjić látta el kézjegyével.

A közös kutatási és oktatási programokra, hallgatói és professzori mobilitásra, valamint nemzetközi szintű pályázatokra kiterjedő szerződés ünnepélyes ratifikálása vezette be a zágrábi székhelyű Horvát Katolikus Egyetem Dies Academicusát.

A 2005-ben alapított egyetem, amely jelenleg teológiai, történelem, szociológia és pszichológia fakultással rendelkezik, az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül. Kialakította az Apostoli Szentszék és a Horvát Köztársaság által támasztott kritériumoknak megfelelő képzési kurrikulumát, kiépítette – és folyamatosan építi – komoly hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező professzori és oktatói gárdáját, továbbá lépésről – lépésre újítja fel azt a 19. századtól laktanyai funkciókat betöltött épületkomplexumot, amely az intézmény campusa Zágráb belvárosában.

Az egyetem elismertségét jelzi, hogy az ünnepség keretében nyújtotta át Žejko Tanjić rektor számára Josip Bozanić bíboros a rektori láncot. A Dies Academicust megtisztelte előadásával Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, aki az oktatás, a tudományos kutatás és a nevelés örök értékekre épülő szükségességéről mondott beszédet.

Alessandro D'Errico érsek, Horvátország apostoli nunciusa a pápa üdvözletét tolmácsolta és a katolikus egyetem missziójáról beszélt; Ružica Beljo Lučić miniszter asszony a katolikus egyetem horvát felsőoktatásban betöltött szerepének fontosságáról szólt; a Horvát Rektori Konferencia nevében Ante Uglešić köszöntötte az egybegyűlteket. Milan Bandić, a Horvát Tudományos Akadémia elnöke a Katolikus Egyház történelmi jelenlétéről beszélt a tudomány művelésében, különösen Horvátország tekintetében. Végül Ivo Josipović, a Horvát Köztársaság elnöke fejtette ki annak a feladatnak a fontosságát, amit a Zágrábi Katolikus Egyetem végez – és végezni fog – Horvátország európai identitásának a legmagasabb szintű megjelenítésében.

A Dies Academicus kiemelt szónoka Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke volt, aki Képes egy mai képzett európai ember hinni Jézus Krisztus, Isten Fia istenségében? címmel tartotta meg előadását.

Az ünnepi ülésen nagyszámban képviseltették magukat a Horvát Püspöki Kar tagjai, a horvátországi egyetemek rektorai, az egyetem oktatói és hallgatói. A Horvát Katolikus Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között kiépülő szoros kapcsolatot jelzi, hogy Žejko Tanjić rektor még ezen a héten Magyarországra látogat.PPKE Rektori Hivatal/Magyar Kurír

x