Kutatók Éjszakája a Sophianumban - Interaktív binokuláris térészlelésről szóló előadás és kísérlet

  • 29 szept.

    Kezdete: 2017. szeptember 29. 20:00 -Vége: 2017. szeptember 29. 23:00

    Budapest, Sophianum 013

Interaktív binokuláris térészlelésről szóló előadás és kísérlet

„A VALÓSÁG TÜKRÖN ÁT"

Bemutatkozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézete!

Az idei Kutatók Éjszakája rendezvényen tanszékeink annak bemutatására helyezik a hangsúlyt előadásaikon, demonstrációikon, hogy milyen dinamikus interakcióban áll egymással a valóság – a minket körülvevő világ - észlelése, annak tükröződése az elménkben és hogy ez a tükörkép hogyan befolyásolja érzelmeinket, gondolatainkat és cselekedeteinket, pszichés jóllétünket.

ÁLTALÁNOS PSZICHOLÓGIA TANSZÉK

1. demonstráció - Interaktív binokuláris térészlelésről szóló előadás és kísérlet
Absztrakt:
Próbáljunk egyik szemünket csukva tartva végigfutni egy gödrös erdei úton, átjutni annak egy ágas-bogas szakaszán, befűzni a tűbe a cérnát, vagy megnyerni egy teniszmeccset. Talán nem is lesz annyira egyszerű dolgunk, mint ahogyan ezt a világot két szemmel nézve - amennyiben térlátásunk jól működik - megszoktuk. Nehezebb lesz észrevennünk a gödröket, amikben megbotolhatunk, kikerülni a belógó ágakat, eltalálni a tű fokát vagy a teniszlabdát. Noha az árnyékokból, mozgásból, takarásból valamennyire térben látjuk egy szemmel is a világot, mégis hiányzik az az élénk térélmény, amely a mindennapjainkban természetesnek tűnik, és ez hátraveti térben való cselekedeteink hatékonyságát is.
Akiknek a két szeme nem tud ugyanarra a térbeli pontra nézni, hasonló élményben van része, mintha mindig csak egy szemmel nézne, noha ennek sok esetben nincs is tudatában, hiszen születése óta csak az egy szemmel is használható jelzések alapján látta a mélységbeli viszonyokat.
A megfelelő térlátáshoz két szemünk együttes használata szükséges: agyunk csak akkor tudja egy háromdimenziós képpé összerakni a két szemünk kissé eltérő nézőpontból érkező két képét, ha azok eléggé hasonlítanak.
Az embereknek körülbelül 5%-a nem lát térben kielégítően, de bizonyos mértékig kb 15%-nak is sérült ez a képessége, amelynek egyik fő oka a kancsalság, amely ha csak kismértékben, alig észrevehetően van is jelen, ronthatja a térlátás képességét. Újabb kutatások szerint ez a képesség tréningezéssel felnőtt korban is valamennyire visszaállítható. Jelen kutatási projektünk célja, hogy azon felnőtt személyek számára, akiknek nem működik megfelelően kétszemes térlátásuk, kifejlesszünk egy olyan tréninget, amelynek segítségével megtanulják úgy irányítani a szemeik mozgását, hogy azok kellő mértékig egy pontra tudjanak nézni. Ez várhatóan segíti őket megtanulni két szemmel térben látni, amellett, hogy a kancsalság okozta egyéb mindennapi problémáikban (pl. szemkontaktus, olvasás, önbizalom) is segítséget nyújthat.
A Kutatók Éjszakáján a Látogató letesztelheti saját kétszemes térlátását. Nem lesz másra szüksége, csak egy (lehetőleg Android rendszerű) okostelefonra, valamint egy USB kábelre, mellyel képeket tölthetünk rá.
Helyszín: 013-as terem
Időpontok: 20:00-21:00; 21:15-22:15; 22:30-23:30; 23:45-0:45, alkalmanként 20 fő

SZERETETTEL FELHÍVJUK TISZTELT FIGYELMÜKET, HOGY A SOPHIANUM MINDEN PROGRAMJA ELŐREGISZTRÁCIÓ KÖTELES, AMELYET A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA KÖZPONTI HONLAPJÁN TEHETNEK MEG 2017. SZEPTEMBER 6-ÁTÓL

x