A PPKE BTK-ról – középiskolás diákoknak

Az alábbi két mottó alá egy-egy kérdéscsoportot és a kérdésekre adott lehetséges válaszokat gyűjtöttük össze. A kérdéseket a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara iránt érdeklődő középiskolás diákok tették fel – így akár a Te kérdéseid is lehetnek

Most akkor hol van a Pázmány bölcsészkara?

Egységes szellemiségben várunk sokszínű képzésekkel – sokszínű helyszíneken! Mindegyik helyszínnek más a szépsége, más az értéke – és más-más képzéseinknek adunk benne otthont!

1. Budapest (Sophianum): „Nemzeti Múzeum, Palotanegyed, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Egyetemi negyed” – és a Sophianum. A belváros szívében, de sétáló utca jellegű csöndes helyen, belülről teljesen felújított, korszerű oktatástechnikai berendezésekkel felszerelt épületben tanulhatsz a pszichológia és a legtöbb társadalomtudományi képzésünk hallgatójaként!

2. Budapest (Tárogató út): A fővárosban tanulnál, de vonzanak a hegyek és a jó levegő is? Jobban szereted Budát Pestnél? Várunk Tárogató úti képzési helyszínünkön, a Széll Kálmán tértől csupán 10 percre! Itt vehetsz részt kommunikáció- és médiatudományi képzéseinkben, valamint anglisztikaromanisztika (francia, olasz, spanyol) és szlavisztika (lengyel) képzéseinkben!

3. Esztergom (Iohanneum): „Szeretem azt, hogy az ablakon kinézve a Bazilikát láthatom!” A történelmi város egyik legszebb fekvésű épületében, az itteni több mint másfél százados múltra visszatekintő pedagógusképzésben vehetnek részt és itt is lakhatnakóvodapedagógus és tanító alapképzési szakjainkra járó hallgatóink.

4. Piliscsabai egyetemi campus: A Pilis-hegység tájvédelmi területén, Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész és társai által tervezett egyedülálló épületegyüttes áll: ez Közép-Európa egyik legszebb egyetemi campusa. Az itt látható építészeti alkotások minden köve szimbolikus leképezése e táj természeti szépségeinek, keresztény, magyar és európai szellemi, kulturális, spirituális és történelmi örökségünknek. Az organikusépítészet művei szerves részei a tájnak és annak a kulturális örökségnekamelyből születtek, és amelyet a bölcsészettudományok szolgálnak. Piliscsabai campusunkon tanulnak osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatóink, valamint germanisztika (német),  magyarszabad bölcsészet (esztétika, filmelmélet és filmtörténet, filozófia, művészettörténet) és történelem szakos alapképzésben részt vevő hallgatóink.


Mit jelent az, hogy katolikus az egyetem? Kötelező katolikusnak lenni? Vannak szigorú katolikus tantárgyak?

Egyetemünk egyetemes! Ez a katolikus egyetem hivatásakatolikus szó eredete az ógörög katolikhosz, mely „egyetemes”-t, „általános”-t jelent.

A katolikus egyház egyetemessége azt jelenti, hogy hozzá bárki, bármilyen származású ember csatlakozhat – így egyetemünk sem kötelező katolikusnak vagy vallásosnak lenni: egyetemes, általános nyitottsággal várunk mindenkit!

Ezen túl a katolikhosz a kata holon szószerkezetből származik, melynek jelentése „az egész, a teljes, a tökéletes felé”/„az egész, a teljes, a tökéletes szerint”. Általános katolikus műveltséget közvetítő tanegységeink nem szigorú tantárgyak, hanem a teljességről adnak képet! Olyan egyetemes értékeket, keresztény műveltséget közvetítenek, melyek világnézettől függetlenül hozzátartoznak általános európai kultúránkhoz és műveltségünkhöz.

Egyetemünk katolikussága tehát többletet jelent.


Hányan járnak az egyetemre? Milyen a közösség?

Egyetemünk minőségileg kiemelt egyetem, ám nem kiemelten nagy egyetem. Értéke, nagysága, a többlet, amit adhat, éppen kicsiségében van! Ez a kicsiség teszi lehetővé, hogy hallgatók és oktatók személyesen ismerjék, értsék és megértsék egymást! A kicsiség teszi lehetővé az igazi közösség épülésétéletre szóló emberi kapcsolatok kialakulását – és segíti az adott hivatásban való elmélyülést is! Az egyetem elvégzése után pedig, a munka világában, nálunk végzett hallgatók összefognak, összeköti őket az egymást támogató és segítő, pázmányos összetartás! A Pázmány az egyetem elvégzése után is egy – és több!


„Mit teszel a harmadik 8 órában?”

Mire megyek azzal, ha bölcsész leszek?

Egyetlen életed van. Ebben az életben szeretteink, családunk, emberi kapcsolataink a legfontosabbak, de társadalmunk gyakorlata azt mutatja, hogy hétköznapjainkban a legtöbb időt munkánkkal töltjük. Ezért rendkívül fontos kérdés az, hogy mi a Te munkád, a Te foglalkozásod, a Te feladatod. Van közöd hozzá? Örömöd leled benne? Önfeledt tudsz benne lenni? Szereted? Inspirál? Minőségivé teszi a vele töltött időt? Ha boldog vagy hétköznapjaid munkájában, akkor boldogabb lehet családod, egészségesebbek egész életed!

Ehhez most a következő kérdéseket kell átgondolnod: mi az, ami igazán érdekel engem? Mi az, amiben örömömet lelem? Mi az, amivel szívesen foglalkozom akár a szabadidőmben is? Mivel szeretném tölteni az életemet? Mire szeretném használni az életemet?

Ha az ezekre a kérdésekre adott válaszok bölcsészeti vagy társadalomtudományi képzésekhez vonzanak, akkor itt a helyed nálunk! A bölcsészet- és társadalomtudományi diploma nem csupán végzettséget ad. Több ennél. Egész személyiségedet, egész életedetformálja és gazdagítja! Felelős és művelt részese, őrzője és továbbadójalehetsz a kultúrának – felelős ismerője és megoldója emberi és társadalmi problémáknak.

„Az határozza meg, ki vagy valójában, hogy mit teszel a harmadik 8 órában.” (Prof. Dr. Maróth Miklós, a PPKE BTK egykori dékánja (1992–2000)). Abban a 8 órában, amellyel a pihenés (8 óra) és a kötelező munka (8 óra) mellett rendelkezel. A bölcsészet- és társadalomtudományok nem csupán a napi 8 óra munkára készítenek fel, hanem olyan emberré formálnak, akinek értékválasztásokban gazdag, minőségi a szabadideje is. Akinek bölcsességgel, értékkel teltek emberi kapcsolatai. Te mit teszel a harmadik 8 órában?


Van az egyetemnek kollégiuma? Hol lehet Piliscsabán lakni? Hol lehet Esztergomban lakni? Hol lehet Budapesten lakni? Piliscsaba nincs túl messze? Hogy jutok el oda?

1. Piliscsabán:

Piliscsaba Budapest agglomerációjához tartozik. Ez a szép tájvédelmi körzet vonattal kb. 40 perc alatt megközelíthető a budapesti Nyugati pályaudvarról, felújított vasútvonalon, kényelmes és csöndes, hétköznap csúcsidőben 30 percenként közlekedő vonatokkal – vagy az Árpád hídnál található buszpályaudvartól, szintén kb. 40 perc alatt autóbusszal. Naponta könnyen eljuthatsz ide!

A messzebbről érkező hallgatókat Piliscsaba kollégiumi és szakkollégiumi hálózata várja, természetvédelmi környezetben épült szép kollégiumi épületekben, két-, három- vagy négyágyas szobákban, éltető hallgatói közösséggel, hogy minőségi legyen a harmadik 8 órád!


2. Budapesten:

Budapesten egyetemünknek ugyan nincs saját kollégiuma, de tudunk segíteni hallgatóinknak a szálláskeresésben. → 

Nem találtál már Budapesten helyet? Találnál szállást, de drága? Budapesti képzéseiben részt vevő hallgatóinkat is várják piliscsabai kollégiumaink (lásd fenn)!


3. Esztergomban:

A Bazilika szomszédságában, a város szívének egy csöndesebb részében két- háromágyas szobákban, felújított vizesblokkokkal, várja hallgatóinkat a Vitéz János Kollégium!


Kötelező a felvételhez az emelt szintű érettségi? Bármilyen BA-s bölcsész- vagy társadalomtudományi diploma jó ahhoz, hogy utána valamilyen bölcsész- vagy társadalomtudományi MA-ra felvételizzek vele? Ha elvégzem a szabad bölcsész BA-t, utána milyen MA-szakokra felvételizhetek? Ha elkezdem az osztatlan tanárképzést, akkor már nem gondolhatom meg magam, és a diplomámmal csak tanár lehetek?

A fentiekhez hasonló gyakorlati kérdések fontosak, de ne félj tőlük!Segítünk hasznos és személyes válaszokat adniFelvételivel, pontszámítással, jelentkezéssel, szakok, valamint BA és MA képzések közötti váltásokkal kapcsolatos kérdéseidre válaszolunk, ha pontosan megírod őket az alábbi e-mail címre: felveteli@btk.ppke.hu

x