Junior Nyári Egyetem 2017

2017. július 17-21. Piliscsaba

2017. július 17-én kezdetét vette az első Pázmány Campus - Junior Nyári Egyetem. 30 középiskolás diák érkezett a piliscsabai campusra az ország minden részéről. A tábort a rendezvény fővédnöke, Dr. Szőke-Milinte Enikő, a Vitéz János Tanárképző Központ vezetője nyitotta meg, de Dr. Nemesi Attila László dékánhelyettes úr és Jancsó András HÖK elnök is köszöntötte a diákokat. Az előadásokra, a programokra és az egyetemi életre való ráhangolódást a PPKE BTK hallgatói biztosították. Vendégünk volt Dr. Vörös István egyetemi docens, Dr. Kaposi József egyetemi docens és Dr. Medgyesy S. Norbert habil. egyetemi docens, így az első nap a kreatív írás, a történelem és az énekelt történelem jegyében telt. Természetesen a résztvevők a campus történetével is megismerkedtek és az est folyamán egy Quiz-Night keretében mérték össze tudásukat.

A második nap három előadást hallgathattak meg a résztvevők Dr. Horváth Kornélia, Dr. Kormos József és Dr. Almási Zsolt tolmácsolásában. Az előadások során betekintést nyerhettek a verselemzés, a pedagógia és a kortárs dráma rejtelmeibe is.

Délután kötetlenebb programok következtek, melyek során egy multimédiás gyorstalpaló keretei között filmet forgathattak Dr. Dér András és Pilló Ákos közreműködésével. Ezzel párhuzamosan személyiségfejlesztő és konfliktuskezelő gyakorlatokon vehettek részt a Pszichológiai Intézet Kortárs Segítő Csoportjával.

A napot végül egy társasjáték est zárta, szintén a Kortárs Segítők, továbbá a HÖK segítségével, amely ismét rendkívüli élményekkel gazdagította nemcsak a résztvevő diákokat, de a rendezvény szervezőit is.

A 3. nap délelőtt folyamán Dr. Nemesi Attila László egyetemi docens, Dr. Radetzky András egyetemi adjunktus és Kővágó Pál Lajos tudományos segédmunkatárs tartották meg előadásukat. A diákok a nyelvi humor, a titkokkal teli kommunikáció- és médiatudományok és a művészetpszichológia világába nyertek betekintést.

Ebéd után Szabó Nóra, a Pszichológiai Intézet Kortárs Segítője vezette be a diákokat a megküzdési stratégiák rejtelmeibe, mindezt hasznosítva délután kiállták a kreatív sportpróbákat. Szabadidejükben a diákok már az utolsó estére készültek, ahol a csapatok meglepetés ódával mesélik majd el tábori történetüket.

A vacsora után egy remek hangulatú, már hagyománnyá vált program várta a résztvevőket. A Kultúrbisztró keretében Jancsó András PPKE BTK HÖK elnök beszélgetett kiváló oktatóinkkal, vendégünk volt prof. dr. Őze Sándor, dr. Takács László, dr. Domonkos György. A bisztró nagyszerű alkalmat nyújtott arra, hogy a katonaévek, a piliscsabai campus története, a különböző és egyben hasonló életutak, továbbá az egyetem szellemisége megelevenedjen.

Az estét a Blahalouisiana együttes koncertje zárta.

Csütörtök délelőtt Dr. Takács László habil. egyetemi docens, Dr. Bertók Gábor egyetemi adjunktus és Dr. Rácz György egyetemi docens volt vendégünk. Az előadások során a diákok megtudhatták, hogyan írt Kosztolányi, betekintést nyertek egy régészeti feltárás titkaiba és megismerték, mi fán terem a családfakutatás. Ebéd után a Campus átalakult egy élő krimi helyszínévé, ahol a diákok egész délután lelkesen nyomoztak egy bűntény felderítésén. Szabadidejükben még elvégezték az utolsó simításokat a csapatzászlón és az előadásaikon, amit a csapatok sötétedés után a tábortűz körül adtak elő társaiknak. Miután minden csapat bemutatta előadását, élőzenés moldvai táncházzal fokozták a tábortűz körüli hangulatot. A diákokat hallgatókká avatták a szervezők, hisz zárásként közösen elénekelték a junior nyári egyetemre tervezett Pázmányos indulót.

Az utolsó nap a diákok Dr. Botos Máté egyetemi docens és Dr. Kőszeghy Miklós egyetemi docens közös előadását hallgathatták meg. „Puskát kellett volna hoznunk ehhez a melóhoz!” címmel arról elmélkedtek, hogyan gondolkodnak a bölcsészek és a társadalomtudósok. Az előadás méltó zárása volt a heti programnak.

A Pázmány Campus - Junior Nyári Egyetem résztvevői ünnepélyes keretek között az Auditorium Maximum teremben vehették át okleveleiket Dr. Szőke-Milinte Enikőtől, a rendezvény fővédnökétől és Jancsó Andrástól, a PPKE BTK HÖK elnökétől. A záró gondolatokhoz Hodász András atya, egyetemünk lelkésze is csatlakozott, így a diákok nemcsak ajándékokkal és oklevelükkel, hanem lelki útravalóval is gazdagodtak a Pázmány Campuson, az első Junior Nyári Egyetemen.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy jelen voltak az első Junior Nyári Egyetemen!

További fényképek ide kattintva találhatók.

x