Tóth Noémi 2019. május 23.

Tóth Noémi, elsőéves pszichológia mesterszakos hallgatónk első helyezést ért el az idei OTDK-n a Pedagógia-Pszichológia szekcióban. Témája, a szingli nők sokszínűsége különdíjra is érdemes volt.

Milyen témával pályáztál az OTDK-ra?
Az OTDK-ra egy olyan dolgozattal pályáztam, amelynek fókuszában a szingli nők sokszínűsége állt. A romantikus kötődést és az élettel való elégedettséget vizsgáltam. A témaválasztás hátterében az állt, hogy olyan jelenséget szerettem volna vizsgálni, ami körülöttünk van, mindenki által tapasztalható és a mi generációnkat érinti és érdekli. Az egyedülálló nők helyzete egyáltalán nem elhanyagolt téma, de nagyon egyoldalúan és sztereotipikusan reprezentált, a tudományosság kritériumait, adatait teljesen nélkülözi. Én azt a kérdést tettem fel, hogy valóban ennyire homogén csoportról van-e szó?

Kik segítettek elérni ezt a kiváló eredményt?
Nagyon hálás vagyok Dr. Hargitai Ritának, aki az alapképzéstől kezdve ösztönözte a munkámat. A témaválasztás pillanatától egészen az OTDK eredményhirdetéséig jelen volt és segítette a munkámat szakmai meglátásaival, a nehéz pillanatokban néhány motiváló, biztató szóval.

Miért a Pázmányt választottad az érettségi/BA után? Mit ad neked a Pázmány?
Egy olyan gimnáziumból érkeztem Budapestre, ahol természetes volt, hogy a folyosón mindenki ismer mindenkit, a tanárok akár a szüleinket is tanították. Számomra fontos, hogy olyan közegben dolgozhassak, ahol fordulhatunk egymáshoz akár a szaktársainkról, akár a tanárainkról legyen szó.. Az erős elméleti és gyakorlati oktatás reménye mellett ilyen várakozásokkal érkeztem a Pázmányra, amely maradéktalanul teljesült, így nem volt kérdés számomra, hogy itt folytatom-e a mesterképzést is.

Mi a legfontosabb, amit itt tanultál?
Elsősorban az, hogy merjek kezdeményező lenni, tudjam megfogalmazni, hogy mit szeretnék elérni, és ha mögé teszem a megfelelő munkát, meg fogom kapni hozzá a kellő támogatást, segítséget is.

Mik a terveid a jövőre vonatkozóan?
Mindenképpen folytatni szeretném saját képzésemet, hiszen a pszichológia olyan tudomány, ahol erre végtelen számú lehetőség van. Jelenleg a doktori képzés megkezdését helyeztem a fókuszba. Igyekszem az egyetem mellett bővíteni a „repertoáromat" módszerspecifikus képzésekkel, önkéntes munkával. Ezek mellett a későbbiekben szívesen tanítanék is.

x