„A csend világítja meg életem útját” 2020. július 7.

Elhunyt Maria van Linden, a piliscsabai Boldog Gizella Kollégiumot korábban működtető francia női rend egykori hazai vezetője.

83 éves korában, 2020. június 18-án a belgiumi Mechelenben elhunyt Maria van Linden. Mária nővér a piliscsabai Boldog Gizella Kollégiumot működtető Mária Szíve Leányai Társaság magyarországi elöljárója volt.

A Mária Szíve Leányai Társaság (Filles du Coeur de Marie) – amelynek Maria is tagja volt – a rendszerváltás utáni időkben azzal a céllal tájékozódott Magyarország irányába, hogy részese lehessen az újjáépülő kelet-európai katolikus egyháznak. A francia alapítású rend és a PPKE bölcsészkara közötti találkozó 1995-ben jött létre. Egészen pontosan Gál Ferenc rektor és Maróth Miklós dékán fogadta a küldöttséget. A Pázmány vezetői javasolták, hogy a társaság vállalja el az egyik lánykollégium működtetését. Ezután 1996 szeptemberében 115 fő befogadásával nyitotta meg kapuit a lánykollégium Boldog Gizella Kollégium néven. Vagyis a rendet lényegében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elindulása vonzotta hazánkba. Siposné Ivancsics Evelin, egykori gizellás kollégista így emlékezik vissza Maria van Lindenre:

„Mária nővér nagyon szerette az egyetemet, az egyetemistákat, és mindenre kész volt, hogy az idők jeleiből olvasva mindent megtegyen a rászorulók megsegítésére, a szomorúak vigasztalására, a tudomány támogatására, a látókörünk szélesítésére, a lelki élet élettel telítésére, hogy mindenki tudjon növekedni ott, ahol tart. Tisztelettel és tapintattal közeledett felénk és életünkhöz. Nyitott szív és tekintet. Azt mondanám, szinte mindig frissességgel nézett ránk, ő valóban a jövőt látta bennünk és ez lelkesítette.

A növények gondozásában, a jó ízlésben élen járt. Hihetetlen teherbírással dolgozott és a nehézségektől sem hátrált meg. Rajongással szerette Istent és felénk is innen merítette a szeretetet, biztos vagyok benne. Úgy emlékszem, mesélte, hogy az édesapja mennyire szerette őt kislányként. Amikor az apukája már régen meghalt, koccintottunk a 100. születésnapján. Teli volt szeretettel és okossággal.”

A nővérek magyarországi letelepedését Pilisvörösváron 1996-ban a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke hagyta jóvá. Központi házuk Piliscsabán volt. Ám a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapja tanúsága szerint a Mária Szíve Leányai Társasága magyarországi missziója 2013. június 30-val megszűnt. Maria van Lindent családi körben temették el a belgiumi Kapelle-op-den-Bos-ban. Gyászjelentésén ez olvasható: „A csend világítja meg életem útját.”

x