Jótékonyság 2017. január 5.

Emlékszel az advent időszakában a Sophianum bejáratánál elhelyezett gyűjtődobozra? Itt elolvashatod mi lett a sorsa.

Mátraderecske 2016: Másfél tonna karácsonyi boldogság a rászorulók asztalára a HaKöSz jóvoltából

A vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Szentestét megelőző napokban a szervezetünk által idén immár harmadszorra megrendezett tartósélelmiszer-gyűjtés, melynek keretében több mint másfél tonna élelmiszert juttattunk el személyesen Heves megyei rászorulóknak.

A két éve hagyományteremtő szándékkal indult akciót évről évre dinamikus fejlődés jellemzi: a 2014-es és 2015-ös gyűjtéshez képest idén is jelentősen nőtt a részt vevő önkéntesek száma és az összegyűjtött adomány mennyisége is, a körültekintőbb szervezésnek köszönhetően pedig immár a falu teljes területén osztottuk az önkénteseink által gondosan előre összeállított csomagokat. Az igen nehéz körülmények között élő, nagycsaládos vagy éppen magányos idős emberek, akiket felkerestünk, hálálkodva, sokszor könnybe lábadó szemmel mondtak köszönetet a nem várt segítségért – s talán nem túlzás azt állítani, hogy mi, szervezők is életre szóló élménnyel gazdagodhattunk.

A tavalyi gyűjtéshez hasonlóan idén is számos helyszínen gyűjtöttünk tartós élelmiszert és gyermekjátékokat, így az egyik nagy áruházlánc számos üzlete mellett számos egyéb helyszínen – a Corvinus, a Semmelweis és a Pázmány Péter Katolikus Egyemen, a Rajk László Szakkollégium és a Kinizsi Kollégium épületében, a Városmajori és a Németh László Gimnáziumban, valamint a budapesti Elméleti Orvostudományi Központban és a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban is találkozhattak gyűjtőpontjainkkal az adakozók az év utolsó hónapjában. Az idei gyűjtés sikerét jelzi, hogy – a tavalyi kb. egymillió forintos eredmény után – idén az összegyűjtött adományok összértéke már másfél millió forintra rúgott, melyet egyenlően kiporciózott, 25-30 000 Ft értékű csomagokban osztottunk szét a rászorulók között. Az akcióban szervezetünk több mint harminc tagja mellett a tavalyihoz hasonlóan számos külső segítő is részt vett.

A több száz kiló lisztet, cukrot, rengeteg tésztát, tejet, étolajat, konzerveket, lekvárt, édességet és még számos egyéb élelmiszert, valamint játékokat és ruhaneműket december 23-án, pénteken a City Teher Kft. által nagylelkűen rendelkezésünkre bocsátott teherautóval és két személygépkocsival szállítottuk le a Heves megyei településre. Mátraderecskére érve a csomagok szétosztásában helyi segítőnk mellett Forgó Gábor polgármester úr és az önkormányzat két alkalmazottja volt segítségünkre az önkormányzat közreműködésével összeállított lista alapján. Házról házra járva kerestük fel a rászorulókat – köztük mélyszegénységben élő sokgyermekes családokat, sérült fiát özvegyi nyugdíjából gondozó asszonyt, gyermeküket egyedül nevelő szülőket és a falu legidősebb, 97 éves nénijét –, így biztosítva, hogy az adomány valóban oda jusson el, ahol a legnagyobb szükség van rá. A tavalyihoz hasonlóan a TV2 Tények című hírműsora ezúttal is helyszíni riporttal számolt be akciónkról, mely a következő linken tekinthető meg (1:47-től): http://tenyek.hu/belfold/226963_etelosztas-karacsonykor.html

Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki időt, energiát és anyagiakat nem kímélve részt vett idei akciónk lebonyolításában, vagy nagylelkű adományával hozzájárult a gyűjtés várakozásokat meghaladó sikeréhez! Közülük is külön kiemelném Földvári Gábort, aki projektgazdaként szakadatlanul motiválta a csapatot, Fülöp Zoltánt a szervezőmunkában és a raktár biztosításában nyújtott hatalmas segítségéért, valamint Török Esztert, aki az előző évekhez hasonlóan idén is a kezdetektől a végkifejletig végigkísérte az akciót. A gyűjtést természetesen jövőre is megrendezzük, azzal a nem titlkolt céllal, hogy az ideinél is több adományt összegyűjtve, még több rászoruló Karácsonyát tegyük boldogabbá.

További fényképek a HaKöSz honlapján →

x