Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat kapott volt hallgatónk 2018. január 24.

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 24-én adta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Veres András püspök az ösztöndíjat a Központi Papnevelő Intézet dísztermében Hajdu Noéminek, az MTVA munkatársának.

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

A püspöki konferencia jelölései alapján a püspökök testülete ebben az évben Hajdu Noéminek, az MTVA munkatársának adományozza a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat.

 

Hajdu Noémi szerkesztő-riporter az MTVA M2 Csatornaigazgatóságán dolgozik, különböző gyerek és ifjúsági műsorokban. Emellett rendszeresen komoly részt vállal a vallási műsorok szerkesztésében is, amikor erre szükség van. Mivel ezt a munkát pusztán felebaráti szeretetből, minden ellentételezés nélkül végzi, elmondható, hogy Noémi az egyház életéről szóló műsorok készítésével segíti az evangelizációs munkát. A vallási szerkesztőség műsoraiban a hitelesen megélt kereszténységet mutatja be és ez a lelkület mutatkozik meg munkája minden területén. Megtörtént nem egyszer, hogy például betegség esetén, kérésre, azonnal vállalta a helyettesítést a forgatáson.

Hajdu Noémi az aszódi Evangélikus Gimnáziumban érettségizett 2005-ben, majd Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tanult magyar-történelem szakon, ahol 2011-ben MA képesítést szerzett. 2013 és 2015 között járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Közszolgálati Média Alapítvány képzésére médiaszerkesztő szakirányon. 2014-ben lett gyakornok az MTVA-nál.

Noémi szülőfalujában, Galgahévízen Mária-lányként tevékenykedik, az utóbbi években a Mária-lányok közösségének vezetője. A pasztorális bizottság aktív tagja. Galgahévízen lengyel szalvatoriánus atyák teljesítenek szolgálatot, akik felélesztették a zarándoklás hagyományát. Noémi aktívan segíti őket a gyalogos zarándoklatok szervezésében, amelyeken rendszeresen részt is vesz. Minden év júliusában Krakkóba, az Isteni Irgalmasság Bazilikába indul zarándoklat (lengyel-szlovák-magyar), augusztus elején pedig Czestochowa irányába, a Bjelsko egyházmegyei zarándoklathoz csatlakozik a magyar csapat.

Segít az ifjúságpasztorációban, korábban szervezett csoportot a taizéi találkozókra is. Az adventi időben koordinálja a karácsony előtti csomagok készítését a falubeli időseknek, egyedül élőknek, szervezi a bevásárlást, majd az adományok kiosztását. Plébánosa, Miklusiak Krzysztof atya szerint Noémi buzgó, aktív, barátságos, nyitott, segítőkész tagja a galgahévízi katolikus közösségnek.

Terveiről így nyilatkozott: „Az örök élet. Még nem tudom, hogy lehet elnyerni. Alapvetően most helyemen érzem magam. Úton vagyok, amiben vannak kátyúk és kanyarok. Hogy milyen útra hívnak majd, azt nem tudom. De igyekszem bízni abban, aki meghívott erre az útra."

Hajdu Noémi televíziós szerkesztői munkájáról ezt vallja: „Jelen lenni, kapcsolatot tartani és közvetíteni azt, ami ahhoz segít, hogy kicsit teljesebb életet élhessünk. Formálni, hogy talán kicsit emberségesebb emberek lehessünk."


Forrás: MKPK

x