Egy hónap Bécsben - beszámoló CEEPUS kutatói mobilitásról 2018. március 27.

Edl András, a Nemzetközi és Politikatudományi Intézet Kelet-Ázsia tanulmányok szakos hallgatója a tavaszi szemeszter elején egy hónapot töltött a Bécsi Egyetemen CEEPUS kutatói ösztöndíjjal. Az alábbiakban az ő beszámolóját közöljük.

"A 2018-as év februárjában volt szerencsém egy hónapig a CEEPUS segítségével a Bécsi Egyetemen kutatói munkát végezni. A kutatás célja főként a mesterszakos szakdolgozatom témájára irányult. A Bécsi Egyetemen belül a Szociológia Tanszék egyik professzora volt a koordinátorom, aki nagyon nehezen volt elérhető, de ez a kutatást nem befolyásolta.


A pályázat elnyerése után egyik legfőbb feladatom volt a szállás biztosítása. Ezt érdemes minél hamarább megszervezni, mert Bécsben óriási a kereslet, és az egyetemnek nincs saját kollégiuma. Amennyiben valakinek nem tud maga szállást intézni a bécsi OeAD szervezet, amely a csereprogramokat intézi, tud szállást biztosítani. Ugyan egy kicsivel drágább, de legalább garantált, és ügyintézés tekintetében ez az egyik legegyszerűbb megoldás. Az új ismeretségek szerzésében is segíthet ha más hallgatókkal lakunk együtt.


Megérkezésünk napján érdemes elsőként a tömegközlekedés kérdését rendeznünk. Mivel egy hónapra érkeztem, ezért havi bérletet vettem. Ennek ára változhat, de érdemes a Wiener Linien weboldalát tanulmányoznunk. Első hivatalos dolgunk a szállás elfoglalása, ahol kérnünk kell egy igazolást, hogy ott lakunk. Ezzel mehetünk el a legközelebbi kerületi hivatalba (Bezirkamt), ahol be kell jelentenünk a lakcímünket. Az itt kapott dokumentummal (Meldezettel) tudunk bemenni az OeAD irodájába, ahol rögtön kézhez kapjuk az ösztöndíj kiváltására alkalmas csekket, és egy újabb okiratot, ami igazolja a Bécsi Egyetemhez tartozunk. Ezután már csak az egyetem főépületében kell beiratkoznunk a könyvtárba, valamint egy közeli épületben felhasználónevet és jelszót csináltatnunk az egyetem wifi hálózatához. Szerencsére az épületek közel helyezkednek el egymáshoz, a személyzet pedig mindenhol gyors, hatékony, barátságos. Németül nem tudó hallgatóknak sincs oka az aggodalomra, remekül beszélnek angolul.


Kint tartózkodásom alatt az ösztöndíj összegét abszolút megfelelőnek találtam, minden szükségesre elegendő, és még egy-két könyvet, sört, egyebet is megengedhet magának az ember. A főkönyvtár nagy olvasóterme az ott gyakran helyet foglaló több mint 400 diák ellenére is csendes, kényelmes, és hétköznapokon este 10-ig nyitva van. Szombaton kicsivel hamarabban zárnak. Kölcsönzésre van lehetőség, de a rendszer elég sajátos, így a beiratkozáskor érdeklődjünk az egyik ottani alkalmazottól, készségesen segítenek. A főbb karok rendelkeznek szakkönyvtárakkal is. Az egyetem összesen több mint 7 millió kötettel rendelkezik, igaz főleg német nyelvűek, de számos ritka angol könyvre is bukkanhatunk.


Az ösztöndíj lejárta előtt 4 nappal a CEEPUS honlapján töltsük ki a Mobility Report részt, nyomtassuk ki és jutassuk el a Szociológia tanszék titkárságára, ami a kar számára biztosított épület harmadik emeletén van. Ugyanezt kell tennünk a Letter of Confirmation illetve az OeAD által korábban megküldött Scholarship Report nevezetű dokumentummal is. A kar kész ezt később beszkennelve elküldeni részünkre, így fel tudjuk tölteni a honlapra. Az OeAD Data Sheet formanyomtatványához nem szükséges majd aláírás.


Összességében csak ajánlani tudom a CEEPUS programot, mind a város, mind a tanulmányi előrehaladás lehetősége miatt. Számomra mindenképpen megérte. Sok sikert mindenkinek!"

x