Boldog Özséb Színtársulat

A Boldog Özséb Színtársulat Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán jött létre 2002 júniusában Medgyesy-Schmikli Norbert tanársegéd (Új- és Legújabbkori Történeti Tanszék) szervezésében, a Bende Krisztián és Czuczor Gergely hallgatók által vezetett Boldog Özséb Olvasókör, a népdalkör és a népi vallásosság speciális kollégium hallgatóiból.

 

Amatőr színtársulatról van szó, amely – úgy, mint a barokk időszakban – diákokból, jelen esetben egyetemi hallgatókból és immár doktoranduszokból áll. A Színtársulat védőszentjének és névadójának a közeli Pilisben élt remetét, a Pálos Rend alapítóját, Boldog Özsébet (*Esztergom, 1200 körül, † Pilisszentkereszt, 1270. január 20.) választottuk.

A színtársulat célja: bemutatni, újra élővé tenni a komoly hagyománnyal, irodalmi, művelődés- és lelkiségtörténeti, néprajzi értékekkel rendelkező XVII–XVIII. századi, magyarországi iskolai színjátszásnak legszebb remekműveit, valamint az ünnepekhez kötődő liturgikus és népi játékokat.

A Színtársulat első rendezője 2002–2003-ban Daragics Éva, a PPKE BTK Történettudományi Doktori Iskolájának hallgatója volt. A rendezés és a díszlettervezés munkáját – két éves szünet után – 2006 februárjában Godena Albert, a PPKE BTK frissen diplomázott történelem–kommunikáció szakos hallgatója vette át.

A Színtársulat vezetője: Dr. Medgyesy-Schmikli Norbert történész
A Színtársulat rendezője: Godena Albert

A Színtársulat által eddig megtanult és előadott színdarabok:

  • "Inductio de passione Christi”: Csíksomlyói passiójáték 1767-ből
  • Borss Dániel: "Bakhvs” – vígjáték. Pálos gimnázium, Sátoraljaújhely, 1765
  • Történeti betlehemes játék Kanta-Kézdivásárhely minorita gimnáziumából, 1732-ből
  • Benyák Bernát: "A megszégyenült irigység, azaz Salamon magyar király.” Piarista gimnázium, Nyitra, 1772
  • Népi betlehemes játék Perenye (Vas vm.) községből
  • Csíksomlyói Passiójáték a XVIII. századból
  • Podolini piarista betlehemes játék (1738)
  •  

Jelentkezni lehet Medgyesy Norbertnél az alábbi címen: 
mnorbert@btk.ppke.hu

 

2012.10.08

x