Somló Ágnes

English     Oktatói profil

Somló Ágnes egyetemi adjunktus 1980-ban kapta meg diplomáját az ELTE Bölcsészkarának angol nyelv és irodalom, illetve történelem szakán. 1988-ban Soros-ösztöndíjjal elvégezte a philadelphiai University of Pennsylvania programját az amerikai civilizáció, angol nyelvészet és nyelvpedagógia témakörökben. 

1980-82 között a História folyóirat lektora volt. A műfordítás egyetemi éveitől kezdve végigkísérte az életét, több kiadónak és folyóiratnak dolgozott. A 80-as 90-es években állandó külső munkatársa volt a Magyar Rádió Irodalmi osztályának, ahol pl. a Modern írók portréi c. műsorban gyakran szerepelt és számos darabot fordított a Rádiószínház számára. Két rádiójáték és több irodalmi esszé, illetve fordításelméleti kérdésekkel foglalkozó cikk szerzője. Közel 50 kötetnyi műfordítást publikált. 

1997 óta tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkarán, elsősorban műfordítást és irodalmat, illetve vezeti az Angol Intézet és a Továbbképzési Osztály fordítói programjait. A fordítás és a fordításelmélet kérdésein túl a XIX-XX. századi drámával és az angol nyelvű afrikai irodalommal foglalkozik.

Tagság: EST (European Society for Translation Studies), MEGY (Műfordítók Egyesülete), Magyar Írószövetség, MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzők Jogvédő és Jogkezelő Egyesülete).

Vezeti az Angol-Amerikai Intézet Műfordító Műhelyét (melynek tevékenységéről itt is olvashatunk) és elnöke az EST egyik bizottságának (Book Purchase Grant Committee).

PublikációkMTMT

E-mailsomlo.agnes@btk.ppke.hu

x