Kortárs szövegek - kortalan kulcskérdések az orosz-magyar műfordításban 2018. november 13.

A Szlavisztika Műhely második előadása november 19-én, 5 órakor, melynek meghívott vendége Iván Ildikó, irodalomtörténész, műfordító.

A Szlavisztika Műhely sorozat következő meghívott vendége Iván Ildikó irodalomtörténész, a kortárs orosz irodalom ismert fordítója, aki a műfordításról mint sajátos szerepjátékról fog beszélni, valamint a célnyelvi környezet érzékeléséről, a stilizálás fordíthatóságáról, továbbá egy speciális, ám az orosz szövegek esetében megkerülhetetlen kérdésről: a szleng és a trágárság fordításának lehetőségeiről.

Iván Ildikó, műfordító, irodalomkutató 1997-ben végzett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem orosz nyelv és irodalom szakán. Elsődleges érdeklődési területe a kortárs orosz irodalom, kultúra és társadalomtörténet, valamint a huszadik század első évtizedeinek orosz kultúrája, a szimbolista és posztszimbolista irodalom. Disszertációját Andrej Bélij esztétikai és filozófiai világképéről írta. A kortárs orosz irodalom fordítója, legismertebb munkái Simon Vrocsek: A pétervári háború (2015),Viktor Pelevin: Apollo Batman (2015), Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink (2015), Borisz Akunyin: Kémregény (2016), Guzel Jahina: Zulejka kinyitja a szemét (2017), Borisz Akunyin: A Víz bolygó (2018).

Az előadóval S. Horváth Géza beszélget

FB-esemény

x