Gyászhír 2017. november 29.

Kedves Kollégánk, Kolozsi Béla címzetes egyetemi docens 2017. novemberében, életének 73. évében rövid betegség után elhunyt.

Kolozsi Béla eredeti és utolsó éveiben is gyakorolt hivatása szerint orvos-pszichiáter volt, de az addiktológia, gerontológia, mentálhigiéné mellett évtizedeken át szociológusként, társadalomkutatóként, egyetemi oktatóként is tevékenykedett. A SOTE Magatartástudományi Intézetében és az MTA-n a társadalmi beilleszkedési zavarok, devianciakutatások úttörő képviselője volt. Több magyar felsőoktatási intézmény munkájában is részt vett részt, munkásságának utolsó évtizede Intézetünkhöz kötötte. Külföldön is tanított, volt a lyoni egyetem vendégtanára és oxfordi vendégkutató is. Száznál több tudományos publikációja visszatükrözi e szellemi gazdagságot.

A társadalomelméleti és kutatói tevékenységén túlmenően aktív közéleti szerepet játszott. Az MDF alapító tagjai közé tartozott, 1992 és '94 között a Külügyminisztérium stratégiai elemző és tervező főosztályának vezetőjeként tevékenykedett. 1999-től 2004-ig diplomáciai külszolgálati munkát vállalt hazánk szófiai nagyköveteként. Diplomáciai tapasztalatait is felhasználva oktatott Intézetünkben elsősorban a Balkánnal összefüggő tárgyakat. Életének utolsó percéig aktív maradt, utolsó közleménye a Polgári Szemle 2017-es különszámában jelent meg.

x