Hogyan tovább? Az EU és az Egyesült Királyság a Brexit után 2021. február 17.

A PPKE BTK Pázmány International Club (PIC) idei első online rendezvénye

A Brexit 2016 óta kétségkívül egyike a legtöbb fejfájást okozó tényezőknek mind az Európai Unióban, mint pedig London számára: a kilépési folyamat mikéntje és hogyanja a tárgyalások során egyre több és több jogi, gazdasági és politikai kérdést vetett fel. A számtalan, kudarca fulladt megoldási kísérlet után Boris Johnson miniszterelnök vezetésével az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. A kilépést átmeneti időszak követte, melynek célja az volt, hogy a feleknek sikerüljön megállapodásra jutni a mindkét felet érintő jogi és gazdasági kérdésekben. 2020. december 31-én azonban véget ért ez az átmeneti időszak is, és ezzel lezárult a Brexit: az Egyesült Királyság és az Európai Unió útjai (legalábbis formálisan) elváltak egymástól.

Mi lesz az EU-val az Egyesült Királyság nélkül és mi lesz az Egyesült Királysággal az EU nélkül? Milyen jogi dilemmák övezik és övezték a brit kilépést, maradt-e megoldatlan kérdés? Milyen gazdasági és politikai nehézségek várnak az Európai Unióra és az Egyesült Királyságra a Brexit után? Mit jelent a kilépés az Egyesült Királyság belső integritására nézve?

A beszélgetésen ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ szakértő vendégeink, Gálik Zoltán (BCE), Fejérdy Gergely (PPKE és KKI) és Lattmann Tamás nemzetközi jogász segítségével.

Időpont: 2021. február 17. (szerda) 18:00–19:30

Nyelv: magyar

Az esemény Zoom linkje: https://us02web.zoom.us/j/89351073788 

Az eseményre mindenkit sok szeretettel várunk!

x