Irán vs USA: stratégiák és ütközőpontok a Közel-Keleten (PIC/PEACH) 2020. február 21.

A PIC és a PEACH közös rendezvényének témája Irán és az USA vetélkedése a Közel-Keleten.

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport és a Pázmány International Club (PIC) meghívja Önt soron következő közös rendezvényére, melynek címe:

Irán vs USA: stratégiák és ütközőpontok a Közel-Keleten (kerekasztal-beszélgetés)

Időpont: 2020. február 26. (szerda) 18:00-19:30

Helyszín: PPKE BTK Sophianum, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1., fszt. 009-es terem

Nyelv: magyar

2020. január 3-án Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda Kodsz Erők nevű különleges egységének parancsnoka életét vesztette az Egyesült Államok által indított dróncsapásban. A válaszcsapások nem maradtak el Irán részéről, ám ezek mindezidáig igen korlátozottak voltak. A feszültséget tovább fokozta az Ukranian Airlines utasszállító repülőgépének lelövése Teherán mellett, mely emberi tévedés tragikus következményének bizonyult, és melyért az iráni Forradalmi Gárda vállalta a felelősséget.

Mi volt az Egyesült Államok motivációja a támadással, ez hogyan illik az USA tágabb Közel-Kelet politikájába? Milyen üzenete van Szulejmáni likvidálásnak a Közel-Kelet felé, és hogyan hathat Irán esetleges instabilitása a térség biztonsági helyzetére? Milyen lehetőségei vannak Iránnak a válaszcsapásra, és mi az iráni stratégia? Milyen belpolitikai következményei vannak és lesznek a januári eseményeknek Iránban, és milyen mértékben befolyásolhatják ezek a február 21-én esedékes parlamenti választásokat?

A kerekasztal-beszélgetésen ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ szakértő vendégeink, N. Rózsa Erzsébet (NKE), Magyarics Tamás (ELTE BTK) és Sárközy Miklós (KRE BTK) segítségével.

FB esemény: https://www.facebook.com/events/2272635936375209/ 

Az eseményre mindenkit sok szeretettel várunk!

x