Kínai tanszéki nap Perkátán 2017. május 8.

Kínai kulturális napot tartott Perkátán a Kínai Tanszék.

A PPKE BTK Kínai Tanszéke május 5-én a Fejér megyei Perkátára látogatott, ahol egyszerre vendégként és szervezőként vett részt a „Kínai–magyar kulturális nap" című – ismeretterjesztő előadásokat és kézműves foglalkozásokat is magában foglaló – eseménysorozaton.

A program délelőtt 10 órakor kezdődött Somogyi Balázs polgármester és Duan Jielong nagykövet beszédével, melyben külön köszöntötték a PPKE BTK Kínai Tanszéket, valamint kitértek arra, hogy a Kína és Magyarország közötti kapcsolatok kulturális oldala is fontos. A köszöntőket követően Salát Gergely tanszékvezető tartott előadást arról, hogy a történelem folyamán a magyarok hogyan érintkeztek Kínával, kik voltak azok a fontos személyek, akik már évszázadokkal ezelőtt is képviseltek minket Kínában. Őt Pavlicsek Zsolt mesterpedagógus követte a kínai harcművészetekkel kapcsolatos testnevelés-pedagógiai előadásával.

Ezután rövid szünet következett, ekkor tekintette meg a nagykövetségi delegáció a Kínai–magyar Turisztikai Központ épületét, mely a 2016-os felújítási munkálatok óta igyekszik a magyar–kínai kapcsolatok fontos színhelyévé válni. Ezután a Kínai Tanszék hallgatói – Hercegh Viktória, Hegyi Henrietta (Kelet-Ázsia tanulmányok MA), Nyári Norbert és Pavlicsek Patrik (Kínai BA) tartottak előadásokat. Az előadások után kínai szakos diákok és tanárok látták vendégül az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket kínai kézműves foglalkozásaikkal (maszkfestés, papírhajtogatás, csomózás).

Az esemény különlegességét az adja, hogy egyszerre volt hivatalos, diplomáciai vonatkozása, továbbá kulturális és tudományos jellege. Ez is jól mutatja, hogy a tanszék képzései nemcsak a kurzusokon való részvételről szólnak, hanem az órán kívüli rendezvények révén is tapasztalatokkal kívánják gazdagítani a diákokat és az érdeklődő közönséget. 

  

x