NAGY, PROLETÁR, KULTURÁLIS – szemtanúk a kínai kulturális forradalomról 2016. május 3.

A következő PEACH rendezvényen olyan magyarokkal beszélgetünk, akik Kínában éltek a kulturális forradalom alatt.

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a következő PEACH pódiumbeszélgetésre, amelynek vendégei olyan magyar szakemberek, akik személyesen élték át az ötven éve kitört kínai „kulturális forradalom" eseményeit.

Az est témája: NAGY, PROLETÁR, KULTURÁLIS – szemtanúk a kínai kulturális forradalomról

Időpont: 2016. május 9. 18:00

Helyszín: PPKE BTK Sophianum, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1., 206-os terem

Ötven éve, 1966 májusában jelent meg Pekingben az a párthatározat, mely szerint ellenforradalmi revizionisták szivárogtak be a Kínai Kommunista Pártba, a kormányzatba és a kulturális élet különböző területeire, hogy az idő elérkeztével megdöntsék a proletárdiktatúrát, és helyére a burzsoázia diktatúráját állítsák – márpedig ezt minden eszközzel meg kell akadályozni. Ezzel kezdődött az a tíz éven át tartó eseménysorozat, amely „nagy proletár kulturális forradalom" néven vonult be a történelembe, bár az elemzők felhívják a figyelmet, hogy mindebből csak a „nagy" igaz. Kína a feje tetejére állt, a párt- és állami apparátus szétesett, a kínai kultúrát felbecsülhetetlen mértékű károk érték, az értelmiséget meghurcolták, egy egész fiatal nemzedéket vidékre száműztek. Mi történt valójában? Miért történt mindez? Hogyan látták az eseményeket azok a magyarok, akik éppen a felfordulás közepén dolgoztak Kínában? Milyen személyes élményeik vannak, mit éltek át ők és személyes ismerőseik? Mi történt a kínaiakkal? Melyek a kulturális forradalom máig érzékelhető hatásai? A következő PEACH rendezvényen ezekről a kérdésekről beszélgetünk vendégeinkkel, akik ott voltak a fél évszázaddal ezelőtti események sűrűjében – egy olyan időszakban, amikor mindössze egy maroknyi külföldi tartózkodhatott a forradalmi lázban égő Kínában.

A vendégek:

  • Baracs Dénes újságíró. 1969–1974 között az MTI pekingi tudósítója volt, később is többször járt Kínában, élményeiről több könyvet írt.
  • Józsa Sándor Kína-kutató, az ELTE BTK Kínai és Kelet-ázsiai Tanszékének nyugalmazott docense. Az 1950-es években a magyar ösztöndíjas diákok első csoportjával került ki Kínába, 1973–1976 között, a kulturális forradalom utolsó szakaszában a pekingi magyar nagykövetség tanácsosaként dolgozott.
  • Juhász Ottó diplomata, volt pekingi nagykövet. A kulturális forradalom első éveiben beosztott diplomataként szolgált a pekingi magyar nagykövetségen.
  • Kesselyák Péter kutató mérnök, hírközlési főtanácsos. 1964-65-ben műszaki-tudományos együttműködés résztvevője Kínában, megtapasztalva a kulturális forradalom előszelét.

Moderátor: Salát Gergely egyetemi docens, a PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport szakmai igazgatója, a Kínai Tanszék vezetője.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/957254287723153/

Az eseményen kedvezménnyel megvásárolható lesz a Panta könyvsorozat modern Kelet-Ázsiához kötődő két könyve, A kínai alkotmány, illetve a Kínai álom – kínai valóság. Ezekről itt található bővebb információ:

http://www.typotex.hu/book/7829/salat_gergely_a_kinai_alkotmany

http://www.typotex.hu/book/7831/salat_gergely_kinai_alom_kinai_valosag

 

x