Szuperhősnő vagy áldozat? - PEACH előadás 2018. szeptember 14.

A japán és indiai képregények női szereplőiről/szerepeiről lesz szó a következő PEACH eseményen.

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a következő PEACH eseményen, amelynek témáját a japán és indiai képregényekben megjelenő női szerepek adják.

Cím: Szuperhősnő vagy áldozat? Női szerepek és szerepvállalások az ázsiai képregények lapjain

Előadók: Válóczi Róbert (kurátor), Oroszlány Balázs  (képregényíró, fordító), Ram Devineni (filmproducer, India)

Időpont: 2018. szeptember 21. péntek 17.00–19.00

Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.) fszt. 315-ös terem

A Hopp Múzeum ISTEN|NŐ című kiállításának célja, hogy a hindú Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Kiállított tárgyaink között a klasszikus művészet plasztikus alkotásai mellett helyenként kortárs képregények ejtik gondolkodóba a látogatót. Miért szerepeltetjük őket egymás mellett? Egyrészt, mert tematikailag egy csoportba tartoznak. Másrészt, mert egyik is, másik is egy-egy kiemelt női alakon, illetve az ővele megesett történeten keresztül örökít meg vagy éppen interpretál társadalmi normákat. De olyan is van, hogy a művész, és ebben az esetben már kizárólag a képregény készítőire gondolunk, súlyos társadalmi problémákra igyekeznek felhívni a figyelmünket, vagy irányt mutatva/reményt fakasztva: áldozatokból hősöket teremtenek.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport két előadásból álló alkalomra invitálja az érdeklődőket szeptember 21-én. Míg Oroszlány Balázs előadása a nyugati és japán képregények összehasonlításán túl, a kifejezetten tinédzser lányoknak készül shojo mangák „nőképével" foglalkozik, addig Ram Devineni az első indiai szuperhősnőről, az indiai képregény társadalmi szerepvállalásáról és nemzetközi szinten hatalmas elismerést aratott projektje, a Priya's Shakti (Prijá ereje) születéséről mesél.

Program:

17.00–17.05 Bevezetés - Válóczi Róbert, az ISTEN|NŐ kiállítás kurátora bevezetője

17.05–17.50 Oroszlány Balázs (képregényíró, fordító): Versailles-től a masszázsszalonig (magyar nyelvű előadás)

„A háború utáni japán képregény női alkotói átformálták a képregény műfaját, ám az általuk létrehozott hősnők ennél is többet tettek: generációk számára definiálták a japán női énképet. Mi a jellegzetessége a japán leány- és női képregényeknek, és hogyan hatott a stílus a képregény nyugati vonalára?" Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ szeptember 21-én.

17.50–18.50 Ram Devineni (filmproducer): Priya's Shakti: India's First Female Comic Book Superhero (angol nyelvű előadás // the lecture will be held only in English language)

"Can comic book superheroes bring about change in the world? Learn about India's first female superhero who is a rape survivor, and how she is fighting against sexual violence while riding a flying tiger. The revolutionary character was named by UN Women as a 'gender equality champion,' and the was one of the first comic books to augmented reality to bring the pages to life."

A program ingyenes és nem regisztrációhoz kötött.

FB esemény: https://www.facebook.com/events/273895643227351/ 

Minen érdeklődőt szeretettel várunk!

 

x