Pázmányos diákok kínai nyári egyetemen 2018. augusztus 25.

Öt diákunk vehetett részt a Hangzhou Normal University nyári egyetemén.

A PPKE partnerintézménye, a Hangzhou Normal University öt pázmányos diáknak adott lehetőséget arra, hogy 2018 júliusában ingyenesen részt vegyen nyári egyetemén. Egyikük, Pálfalvi Noémi (Kelet-Ázsia tanulmányok mesterképzés, 1. évfolyam) beszámolója:

Ötünknek adatott meg a lehetőség, hogy nyarunk egy részét Hangzhouban, Kínában töltsük el egy nyári egyetemen. A Hangzhou Normal University által hirdetett China Studies Summer School angol nyelvű képzésen vettünk részt. A három hét alatt számtalan területen ismerkedhettünk meg Kínával, az emberek életvitelével, kultúrájával és politikai rendszerével. Az órák kis létszámban voltak megtartva amerikai hallgatótársainkkal együtt, így interaktívan vitathattuk meg az érintett témákat. A kínai tanárok nagy szeretettel és felkészültséggel meséltek a saját szakterületükről, így valóban mélyen beleláthattunk az urbanizáció, a jogrendszer, a teakultúra a gasztronómia vagy akár a turizmus témaköreibe. Legrendhagyóbb „tanóránk" a kungfu kurzus volt, így a gyorstalpalóval közelebb kerültünk a kínai kultúra egyik fontos területéhez. A partneregyetem több egynapos kirándulást is szervezett számunkra, így Hangzhou és Wuzhen tradicionálisabb világa mellett megtapasztaltuk a modern Shanghai életérzését is.

Felemelő átélni, kipróbálni azokat az érdekességeket, amelyekről itthon csak a szakirodalmakban olvashatunk. Meghatározó élmény volt mindannyiunk számára az utazás akár vonattal, akár metróval, hiszen a leglassabb vonat, amivel közlekedtünk, 300 km/h-val közlekedett, de a maglevvel 400 km/h feletti sebességgel száguldhattunk Shanghai városába. Egy életre megtanultuk, hogy metrózni csúcsidőben lehetetlenség egy 24 milliós népességű városban, az óriási tömeg miatt fennmaradtunk a szerelvényen, nem tudván leszállni a kívánt állomáson. Számtalan élmény közül kiemelkedő volt első találkozásunk a „cashless society"-vel, hiszen még a campus területén sem tudtunk készpénzzel fizetni, csupán kártyával vagy a diákigazolványunkkal, amire pénzt töltöttünk fel

Élményekben gazdagon, szakmailag fejlődve tértünk haza utazásunkból. Köszönjük a lehetőséget a Kínai Tanszéknek!


x