Nagyszerű részvétel és kiváló eredmények az OTDK-n! 2019. május 9.

A Szociológiai Intézet több mesterszakos hallgatója is részt vett az idei OTDK-n. Gratulálunk a díjazottaknak, de minden résztvevőnek és a felkészítő tanároknak is! Szép munka volt, van mire büszkének lennünk!

2019-ben a Szent István Egyetem rendezte meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójának üléseit és programjait. A rendezvény 2019. április 24–26. között zajlott Gödöllőn.

Juhász Adrienn (Szociológia MA) Komplementer medicina a magyar egészségügyben című tanulmányával II. helyezést ért el.

Menich Dóra (Szociológia MA) Zaklatás: ON(line), avagy a középiskolások véleménye az online zaklatásról című tanulmányával II. helyezést ért el.

Vandróczki Viktor (Szociológia MA) "Csak az menjen katonának…" A magyar honvéd tisztjelöltek társadalmi háttere és ennek történelmi változásai című tanulmányával I. helyezést ért el.

Kollár Dávid (Szociológia MA) Kauzalitások nélküli társadalom című tanulmányával vett részt a konferencián.


Íme a résztvevők beszámolói:

A konferencián résztvevő hallgatóinkat tapasztalataikról, élményeikről kérdeztük:

„Számomra ez az OTDK maradandó élmény volt. A körülmények rendben voltak: a szervezők segítőkészek, a szállásra és az étkezésre se lehetett panasz. Több apró momentumban, a beszédekben, valahogy az egész közegben ott volt valamiféle elismerés a résztvevők felé, ami által azt érezhetjük, hogy megérte időt és energiát fektetni ebbe az egészbe. Érdekes és tanulságos volt más tagozatok előadásaiba is belehallgatni, még, ha erre nem is jutott sok időm sajnos. Az előadás előtti elkerülhetetlen izgalom után a nap végi lazításra is volt hely és lehetőség szerencsére, ami ilyenkor különösen jól tud esni. Összességében sajnálom, hogy hamarabb nem vettem részt ilyen eseményen és azt is, hogy már csak egyetlen lehetőségem lesz erre a képzés hátralévő részében, azt azonban nem szeretném kihagyni. :)”
Vandróczki Viktor

„A konferencián előadott dolgozatok a szociológia széles spektrumát fedték le és kifejezetten izgalmas helyzetképet nyújtottak a kurrens témákról. Az előadásokat követő – inkább kerekasztal beszélgetésként jellemezhető – vita jó lehetőséget kínált a különböző nézőpontok és szociológiai hagyományok ütköztetésére. Nem csak a zsűri, hanem a hallgatók is tehettek fel kérdéseket, amely még érdekessebbé tette a kialakult párbeszédeket. A lebonyolítással kapcsolatban elmondható, hogy a konferencia szervezői kiváló munkát végeztek, sem a szervezésre, sem pedig az ellátásra nem lehet panasz.”
Kollár Dávid

„Immár végzett hallgatóként vehettem részt az idei OTDK konferencián, ami különleges élmény volt mind szakmailag, mind személyes vonatkozásaiban. Mind a tagozati tudományos előadások lebonyolítására, az utánuk következő, csupán érdeklődő jellegű, az eredményeket és felvetett kérdéseket továbbvivő vita hangulatára, mind pedig a szervezett programokra a támogató, kölcsönös elismeréssel teli légkör volt jellemző a konferencia mindhárom napja alatt, melyből azóta is sokat merítek. A kávészünetek, ebédszünetek alatt sokszor tovább folytattuk a szakmai diskurzust, s számos új szakmai ismeretség is köttetett. Számomra nagyon pozitívan hatott, hogy a konferencia lehetőséget teremt a társadalomtudományok jeles képviselőivel való eszmecserékre, de a gazdasági élet számos képviselője is aktívan megjelent a díjátadók mellett az egyes előadásokon is, piaci szempontból releváns meglátásokkal, javaslatokkal gazdagítva a résztvevők kutatási eredményeinek ismertetését.  Egyszóval az OTDK egy olyan lehetőséget teremt a hallgatók számára, ahol személyesen is megtapasztalhatják, hogy valóban helye és értelme van minden egyes bemutatott kutatásnak, s melyeket a társadalomtudományok és a gazdaság szereplői is nyitottan és proaktívan fogadnak. Immár bánom, hogy korábban nem vettem részt ilyen eseményen, s csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget, hiszen egy életre szóló tapasztalattal, szakmai kapcsolatokkal is gazdagabbá válhat minden vállalkozó szellemű hallgató.” 
Juhász Adrienn

"Az OTDK-n való részvétel szerintem az egyetemista lét egyik legjobb lehetősége. A tanulmány elkészítésétől az előadás megtartásáig mindenből tanultam valami újat. Az előadás utáni „vita” során nemcsak a zsűri véleményét ismerhettem meg a kutatásommal kapcsolatban, hanem a velem egy szekcióban induló többi résztvevőét is, ami még érdekesebbé tette a konferenciát. Az előadások utáni szakmai beszélgetések tartalmasak és motiválóak voltak. A szervezés nagyszerű volt: mindent könnyen meg lehetett találni, a szervezők segítőkészek voltak, minden felmerülő kérdésre tudtak válaszolni. Mindenkinek csak javasolni tudom az OTDK-n való indulást, mert nagyon jó tapasztalat és óriási élmény egy ilyen konferencián részt venni. Számomra az OTDK egyetemi éveim egyik legjobb élménye volt.”
Menich Dóra

x