Kubinyi András Történész Műhely 2012. december 17.

Másfél éve elhatároztuk, hogy létrehozunk egy olyan diákszervezetet, amely összefogja a történelem szak diákjait, felpezsdíti a közösségi életet, és segíti a kutatni vágyó fiatal törté-nész-hallgatókat.

E célból alakult meg a Kubinyi András történészről elevezett Műhely, amely azóta több programmal is színesíti az egyetemi életet.

A Műhely keretében több tutórium is működik; Szekér Nóra tanárnő vezetésével a XX. századi magyar emigráció és a kommunizmussal való szembenállás iránt érdeklődők gyűlnek össze, és hívnak előadókat, dolgoznak fel izgalmas témákat. J. Újváry Zsuzsanna tanárnő csoportjában a paleográfiai kihívásokat kedvelő hallgatók dolgozzák fel a Kisfaludy család török kori levelezését, Forgó András tanár úr irányításával az egyház és rendiség kapcsolatának kérdésekre keresnek válaszokat, Guitman Barnabás tanár úr és csapata pedig a bártfai városi levéltár 1550-es évekből származó magyar nyelvű misszilis anyagának kiadását készítik elő.

A tutóriumok mellett rendszeresen szervezünk olyan klubokat is, ahol a diákok ismertetik eredményeiket a hallgatótársaiknak. Legrégebbi klubjaink a Hadtörténeti és a Vallástörténeti Klub, idén pedig elkezdte működését az Ókorklub is.

Céljaink közt szerepelnek a rendszeres kisebb kirándulások a környékre (például a komáromi várhoz és Aquincumra), és szeretnénk folytatni azt a 2011 tavaszi szemeszterében Bécsben elkezdődött programot, melynek keretében nagyobb történelmi városokat látogatunk meg.

A következő félévtől pedig elindul egyrészt egy előadás-sorozatunk, ahol volt pázmányos történészek és levéltárosok tartanak előadásokat, valamint egy közgyűjtemény-látogató programsorozatunk, ahol többek között a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát, Pest Megyei Levéltárát, a Terror Házát, a Nemzeti Múzeumot, a Hadtörténeti Intézetet, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, és még más intézményt keressük fel. Emellett pedig egy töris filmklubot is szeretnénk indítani, ahol hallgatóink egy-egy oktatóval beszélgetnek egy-egy filmről.

Ha kedvet kaptál valamely programunkhoz, várunk Téged is sok szeretettel!

Szerző: Kanász Viktor

x