Dolce vita a Campuson 2021. június 7.

Michele Sità, Olasz tanszék

Michele Sità olasz diákként érkezett Magyarországra, ami aztán úgy megtetszett neki, hogy itt is maradt. Ma már a katedra másik oldalán tanítja a hallgatókat: nyelvre, irodalomra, filozófiára, filmművészetre, egyszóval mindenre, amiben van valami olasz vonatkozás. Interjúnkból az is kiderül, hogy sütnek-e jó pizzát Budapesten, és mi a kedvenc magyaros étele.

Diákként miért választotta Magyarországot és a PPKE-t?
Amikor 2001-ben Magyarországra érkeztem, az utazás még nem volt annyira könnyen elérhető, mint napjainkban. A Messinai Egyetem hallgatójaként sok ország közül választhattam (Anglia, Németország, Franciaország), de mivel Magyarországon még nem jártam, és nehezebben megközelíthető Itáliából, emellett döntöttem. Azért is vonzott az eddig csak könyvekből ismert, új kultúra megismerésének lehetősége, mert gyermekként

Olaszországban kötelező olvasmányként találkoztam A Pál utcai fiúk regénnyel, ami nagyon magával ragadott.

A Messinai Egyetemnek csak a Pázmánnyal volt kapcsolata, de hangsúlyos volt a döntésemben az is, hogy mikor tájékozódtam, láttam, Piliscsabán létezik egy önálló egyetemi campus. Lenyűgöztek a képek, a hangulat, és szerettem volna ilyen körülmények között megírni a szakdolgozatomat, a campuson is megélni az időt egyetemi hallgatóként. Ezen felül az oktatók publikációit látva is megbizonyosodtam arról, hogy a kutatási témámhoz, az egzisztencialista filozófiához nagyszerű szakembereket találhatok az egyetemen.

Miért maradt Magyarországon?
Olaszországba való hazatérésem után diplomát szereztem, majd keresni kezdtem a lehetőségeket, hogyan térhetnék vissza Magyarországra. Az Erasmussal itt töltött idő nagyon tartalmas, ugyanakkor rövid volt, ezért egy ösztöndíj segítségével három hónapra visszatértem. Nem sokkal később egy kutatói ösztöndíj segítségével meg tudtam hosszabbítani az itt tartózkodásomat. A Pázmánnyal ekkor sem szakadt meg a kapcsolatom: az ösztöndíj követelményeinek részeként tarthattam néhány olasz kulturális órát a hallgatóknak. Később beiratkoztam az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskolájába, ahol Kelemen János professzor vezetésével folytattam a Messinában elkezdett kutatásaimat. Ekkor már a PPKE BTK Olasz tanszékén oktattam mint anyanyelvi lektor. Jelenleg egyetemi adjunktusként oktatok, és együttműködöm a Budapesti Olasz Kultúrintézettel, ahol többek között a Nuova Corvina italianisztikai folyóiratot is szerkesztem.

Most már a katedra másik oldalán áll. Milyen tárgyakat oktat, és mik a kutatási területei?
Sokféle kurzus oktatójaként találkozhatnak velem a hallgatók: modern- és kortárs irodalmi, olasz nyelvi írás- és szóbeli kifejezőkészség fejlesztését célzó kurzusokon, filmművészeti órákon, kulturális háttérismeretek átadását célzó alkalmakkor, amelyek keretében az elsődleges kutatási területem, az olasz és nemzetközi hermeneutika is teret kap. A filozófián túl foglalkozom még irodalommal és filmművészettel is.

Thomas Mann mondta, hogy „az angyalok az égben olaszul beszélnek”. Az olasz szakon mindenkinek magas szinten kell olaszul beszélnie első éves korától?
B2 szintű, azaz középfokú nyelvtudással bíró jelentkezőket várunk a szakon, ezzel a nyelvtudással már tudunk autentikus forrásokkal, irodalmi, nyelvészeti és kulturális szövegekkel is dolgozni, ahogy Thomas Mann szövegeinek olasz fordítását is élvezni tudjuk.

A Pázmány BTK-n a nyelvszakok sokkal többek, mint nyelvtanulás, nyelvészet és irodalom. Hogyan adják át az olasz kultúrát, a dolce vita életérzést?
Az egyetemi tanórákon való találkozásokon túl kollégáimmal együtt fontos számunkra a közös programok szervezése a hallgatókkal, egymás megismerése. Ebben egyedülálló a tanszékünk:

fontos a tanulás, a szakmai ismeretek átadása, de az emberi kapcsolatok, a kölcsönös tiszteleten alapuló családias hangulat is meghatározó,

és elősegíti az ismeretek átadását és befogadását egyaránt.

Tanszéki kirándulás Esztergomban

Milyen a kapcsolat az olasz egyetemekkel? Van lehetőségük a diákoknak belekóstolni az olaszországi oktatásba?
Aosta régiótól Szicíliáig terjed azon egyetemek hosszú sora, ahol a hallgatóink cserediákként tanulhatnak. Nehéz kiválasztani a kínálatból azt, amelyik a leginkább közelebb áll a szívükhöz, mert minden egyetem kitűnő kurzusokat kínál.

A Pázmány Film Fesztiválnak is egyik fő szervezője. Honnan a szerelem a filmművészettel, lesz-e folytatása a fesztiválnak?
Tizenegy éves koromban részt vettem a Giffoni Film Festivalon, amely a világon a legnagyobb, kifejezetten gyermekeknek szóló fesztivál, ahol a gyerekek értékelik a filmeket zsűriként. Magyarországra érkezésem óta, 2000-től minden alkalommal magyar gimnazista diákokból álló delegációt küldünk a fesztiválra. 2004 óta a Budapesti Olasz Kultúrintézet filmklubjában hétről hétre én mutatom be a vetített alkotásokat, és a kezdetek óta a Közép-európai Olasz Filmfesztivál egyik magyar koordinátora vagyok.

A Pázmány Film Festival szervezésében az motivált, hogy az egyetemi hallgatók is megtapasztalhassák, milyen zsűriként értékelni a filmművészeti alkotásokat, főként a rövidfilmek műfajában. Korábban elsősorban az olaszos hallgatóknak és érdeklődő

gimnazistáknak szólt a fesztivál, majd kibővítettük a francia és spanyol szakos hallgatók felé, ahogy az utóbbi időkben külön általános iskolásoknak szóló vetítéseket is szerveztünk.

Egyetemünkön több pedagógiai témájú szakdolgozat is készült a rövidfilmek felhasználhatóságáról a nyelvoktatásban. Ahogy mindent, a világjárvány a folytatással kapcsolatos terveinket is felülírta, de bízom benne, hogy a lehetőségek függvényében újra tudjuk indítani a fesztivált.

Rengeteg olasz étterem van Budapesten. Kerüli ezeket, vagy éppenséggel van egy jó helye, amit ajánl?
Az itteni olasz éttermek színvonala nagyon jó, így én is szívesen megyek már kipróbált vagy újonnan nyílt helyekre is. Például a Caffé GianMario egy kifejezetten olasz hangulatot árasztó étterem, ahol a betérők olasz bárokat, kávézókat idéző hangulatban ihatnak meg reggel egy kávét, vagy fogyaszthatnak el este egy pizzát.

Persze most a járvány alatt jócskán megkophattak az éttermi élmények… Szokott főzni, hiányzik a híres olasz konyha?
Szívesen főzök otthon tésztaszószokat, és

néha édesanyám bevált receptjeit is megpróbálom elkészíteni, mint amilyen a paradicsomszószban főtt húsgombócos tészta,

sertésoldalas szósz, szintén paradicsommal, általában sikerrel. Az otthoni ízek hiányoznak, főképp a friss tengeri halak.

És esetleg van kedvenc magyar étele is?
Természetesen: a rakott krumplit nagyon szeretem, az édességek közül pedig a diós guba a kedvencem.

A magyar-lengyel barátság messze földön híres és van is alapja. Milyen alapja van az olasz-magyar barátságnak, van annyira erős, mint a lengyel-magyar? Vagyis: mi lehet közös bennünk?
A történelmi tényezőkön, az olasz-magyar reneszánsz, kulturális kapcsolatokon túl úgy gondolom, igen hasonló a magyar és az olasz humor, amire sok filmben találunk példát. Gondoljunk a fehér telefonos filmekre, a '30-as évek magyar filmjeinek, magyar vígjátékainak olasz feldolgozásaira.

x