OSZK - bővülő választék 2020. június 10.

Könyvek, folyóiratok, Webarchívum, Fotótér

 A nemzeti könyvtár digitalizálási műhelyeiben számos program fut: a jelentős könyvtörténeti példányok digitalizálása, kéziratok, kódexek,  köztük a corvinák. Előnyben részesülnek az állományvédelmi szempontból veszélyeztetett kiadványok: a digitalizálás a pusztuló fizikai hordozók tartalmát átörökíthetővé teszi az utókornak. Sok hírlap és más sajtótermék válhatott széles körben elérhetővé  és közkincsként kutathatóvá a digitális archívumokban.

Új fejlemények:

Fotótér

"A Fotótér az Országos Széchényi Könyvtár folyamatosan bővülő  tartalomszolgáltatása, amely lehetőséget nyújt az érdeklődőknek arra, hogy az intézmény által digitalizált fényképek között böngésszenek. A Fotótér bázisát alkotó gyűjtemény közel hatszázezer fényképet tartalmaz. Arra törekszünk, hogy minden gyűjteményrész legizgalmasabb, legjobb képeinek reprezentatív válogatását szolgáltassuk, és támpontokat adjunk a további kereséshez. Egyes különleges, forrásértékű gyűjteményrészeinket teljes körűen digitalizáljuk. Ilyen az első világháborús kollekció és a Szabó Dénes (1907–1982) képeiből készült galéria is. Ez utóbbi volt az első gyűjtemény, amelyet ezen az új, az OSZK Országos Könyvtári Platform projektjének keretében fejlesztett felületen dolgoztunk fel. Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a szerkezetet a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítani fogjuk. Célunk egy gazdag, könnyen kezelhető, felhasználóbarát adatszerkezet kialakítása. Reményeink szerint az adatbázis segítséget nyújt az online nem elérhető, csak helyben, az OSZK épületében kutatható fényképek hozzáférhetővé tételében is." Forrás: OSZK. Fotótér nyitóoldal (2020.06.11.)

Webarchívum 

Az OSZK fiatal műhelye a hazai webhelyek archiválását tűzte ki célul. A Webarchívum béta verziója felkerült a digitális gyűjtemények menüpontjai közé.

Az OSZK szabad hozzáférésű digitális tárai:

       

 

 

Részben szabadon leölthető teljes szövegek:

Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtár (OSZKDK)


Ajánljuk még:

OSZK ajánlatai a vírushelyzetre: hangoskönyvek, szabadon elérhető adatbázisai (Blog, 2020. március 20.)

 Minden virtuális kiállítás

 

Közös keresők:

x