Művészettörténeti konferencia

2018. november 9. 9:00, Budapest, Sophianum 112.

A PPKE, az ELTE és a KRE Művészettörténeti Tanszékeinek közös konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepe keretében. A rendezvény folytatása a 2017-ben, az ELTÉ-n rendezett hasonló eseménynek.
A konferencia programja →


A tanítóképzés és a pedagóguspálya aktuális kérdései és kihívásai

2018. november 16. 10:00, Esztergom, Iohanneum

Tudományos konferencia a 150 éves az állami tanítóképzés rendezvénysorozathoz kapcsolódóan. Az egynapos tudományos eszmecserét elsősorban a tanítóképzés, de mellette az óvodapedagógia, a tanárképzés, valamint a mentori és vezetőtanári munka aktuális kérdéseiről és problémáiról kívánjuk lefolytatni.
További információ →


Egy ember álma

2018. november 22–23., Budapest, Sophianum 204.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem a 2000 c. folyóirattal együttműködésben 2018. november 22-23-án konferenciát szervez a száz éve született Mándy Iván tiszteletére.
Miközben a Csutak-regényektől a Robin Hoodon át a Régi idők fociján a Fagylaltosokon, az Előadók, társszerzőkön keresztül a Bútorokig minden életkor megtalálhatja a maga Mándyját, a szerző értelmezését és kanonizálását eleddig nem segítették elő a mai befogadást eligazító irodalomkritikai iskolák.
A szervezők célja, hogy a rendezvény a naprakész irodalomelméletek szemszögéből vizsgálja meg az író könyveit. Míg Mándy Iván a huszadik századi magyar próza egyik legkiemelkedőbb egyéniségének számít, a kortárs irodalomtudomány módszerei alig találkoznak az életművel, s feltételezésünk szerint ez a hiányosság a legfőbb oka annak, hogy az író az elmúlt évtizedekben kiszorulni látszik az irodalomtörténeti kánonból.

x