A Pázmányon adta át a második, csúcstechnikával felszerelt kreatív médiaműhelyt az NMHH 2013. február 14.

Új Médiakultúra Kreatív Műhely néven a legkorszerűbb szoftverekkel és csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt médialabort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen csütörtökön.

A PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Budapesten létrehozott labor a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzését támogatja a legmodernebb informatikai eszközökkel.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Ft. Dr. Szuromi Szabolcs rektor jelenlétében Aranyosné Dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója adta át az intézmény hallgatóinak azt a kreatív médialabort, amelynek technikai felszerelését a hatóság vállalta. A műhelyben elérhető számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől kezdve a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok elvégzésére alkalmasak és a Pázmányos hallgatók gyakorlati képzését teszik eredményesebbé.

Az NMHH Új médiakultúra programja keretében az ország összes vezető egyetemén hasonló műhelyeket átadását tervezi, amelyek a médiával, illetve kommunikációval foglalkozó hallgatók mellett egyaránt nyitottak a művészeti, informatikai vagy akár a média- és infokommunikációs jogi tanulmányokat folytató diákok számára is. Az első „Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt" 2012 decemberében a Pécsi Tudományegyetemen adta át Szalai Annamária, az NMHH elnöke. A Pázmány Sophianum épületében létrehozott terem felszereltsége teljes mértékben megegyezik a Pécsett már működő laboréval.

„A magyar kreativitást mindenhol a világon elismerik, és úgy gondoljuk, hogy legtehetségesebb fiataljaink, a jövő szakemberei megérdemlik, hogy tehetségüket világszínvonalú eszközök segítségével bontakoztathassák ki. Ebben a laborban a kreativitásnak a technika már nem, csak a fantázia szabhat határ" – hangsúlyozta Aranyosné Dr. Börcs Janka a megnyitón.

Szuromi Szabolcs rektor úgy fogalmazott: „A média, különösen az elektronikus média területének a rohamos fejlődése, valamint ezzel párhuzamosan az információk objektív átadásának segítése, egyre szükségesebbé teszi a legmodernebb informatikai eszközök használatát, illetve az erre történő felkészülést. Az NMHH segítségével most megnyíló médiaműhely ebben nyújt kiemelkedő segítséget a PPKE-n folyó ilyen jellegű képzéseken résztvevő új generáció legmagasabb szintű oktatásában."

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Sophianum épületében berendezett médialaborban hat darab „Apple iMac 27" csúcskategóriás számítógép működik, amelyeket az NMHH az Adobe cég legkorszerűbb kreatív szettjének valamennyi programját tartalmazó szoftvercsomagjával (Adobe CS6 Master Collection) szerelt fel. A konfiguráció segítségével a gyakorlati oktatás során a hallgatók képessé válnak a hagyományos és az új médiás/multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós produkciós folyamat során, illetve a pr- és reklámügynökségeknél felmerülő legösszetettebb kreatív feladatok elvégzésére is.

Az NMHH és a PPKE BTK közös sajtóközleménye. Fotó: Leskó Róbert.

x