„Az örmény diákok otthon vannak a Pázmányon” 2021. december 21.

Hivatalos magyarországi látogatása részeként ellátogatott Karunkra XXI. Rafael Péter Minászján örmény katolikus pátriárka, akit Karunk dékánja, Ft. Dr. Fodor György fogadott.

Az eseményen a tanári karból részt vett Dr. Kovács Bálint, az Armenológiai Tanszék vezetője, Dr. Őze Sándor, a Történettudományi Intézet vezetője, Dr. Fodorné Sárközi Julianna, a Régészettudományi Intézet oktatója, Sousik Sousani örmény nyelvi lektor, valamint mintegy negyven, az Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak program keretében a Pázmány BTK-n tanuló örmény diák. A Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárságát Kiss Bertalan főosztályvezető úr képviselte.

A pátriárka köszöntő beszédében reményét fejezte ki, hogy 2022 boldog és szerencsés év lesz, amikor végleg magunk mögött hagyjuk a vírusjárványt. Mint mondta, nagy öröm számára látni, hogy ilyen sok örmény hallgató tanul a Pázmányon. „A diákok otthon vannak itt” – fejtette ki.

Legutóbb még pátriárkává választása előtt, idén szeptemberben járt karunkon az örmény egyházi méltóság, akkor még Rafael Minászján néven érseki rangban (pár héttel a látogatás után szentelték pátriárkává). Az, hogy három hónapon belül két alkalommal is ellátogat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre az örmény katolikus egyház feje, nagyon nagy megtiszteltetés az egyetem és Karunk számára egyaránt, hiszen jól jelzi az Armenológiai Tanszéken folyó munka fontosságát.

A találkozón a karunkon tanuló örmény diákok kérdéseket tettek fel, többen a vallások és felekezetek közötti párbeszédről, a nézetkülönbségek feloldásának módjáról kérdezték a pátriárkát. Válaszainak visszatérő üzenete volt, hogy egy az Úr, egy a Krisztus, egy a Megváltó, a békétlenséget mi magunk, emberek keltjük. „Ne tegyél széthúzást oda, ahova Isten isteni dolgot helyezett” – mondta.

XXI. Rafael Péter Minászján ezután az örmények számára fontos hármas dologról, az identitásról, a valahova tartozásról és a tanúságtételről beszélt. Mint kifejtette, egyik sem létezhet a másik nélkül, hiszen az örmény közösség része lenni (legyen bár az illető éppen Budapesten, a katolikus egyetemen) egyben az örmény identitásból való részesülést is jelenti. A pátriárka egy Christos Pantokratort (Krisztus, a mindenség ura) ábrázoló műalkotást ajándékozott vendéglátójának. 

XXI. Rafael Péter Minászján 1946. október 24-én Bejrútban született. Pappá szentelését követően különböző örmény katolikus intézményeket vezetett Libanonban és az Egyesült Államokban, eközben az örmény katolikusok között apostolkodott. 2005 szeptemberétől az Örmény Katolikus Patriarkátus jeruzsálemi és ammáni exarchájaként szolgált közel hat éven át. Püspökké XVI. Benedek pápa kinevezése alapján 2011. július 16-án szentelte XIX. Nerszész Péter katolikosz-pátriárka, ezt követően foglalta el Kelet-Európa ordinariátusának székét. 2021. szeptember 23-án Ferenc pápa nevezte ki örmény katolikus pátriárkává.

x