Egyetemünkön járt az örmény katolikus pátriárka – még érsekként 2021. október 4.

A magas rangú vendég megáldotta az Armenológiai Tanszéket

Hivatalos látogatást tett Karunkon Rafael Minászján örmény katolikus érsek, aki találkozott örmény hallgatókkal is, és felszentelte a Sophianum épületében található Armenológiai Tanszéket.

Kelet-Európa örmény katolikus ordinariátusának érsekét – akit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lezárulta után az elmúlt napokban örmény katolikus pátriárkává választottak meg Rómában – Ft. Dr. Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja, Őze Sándor, a Történettudományi Intézet vezetője, valamint Kovács Bálint, az Armenológiai Tanszék vezetője fogadta.

A találkozó során az érsek felszentelte az Armenológiai Tanszéket, érdeklődött az örmény tanulmányok programról és találkozott a tanszék munkatársaival és diákjaival. Nagy örömmel tájékozódott az egyetlen magyarországi örmény tanszék munkájáról, továbbá támogatásáról biztosította az egyetemünkön folyó armenológiai programot. A találkozón részt vett Vartan Kazandzsján atya is, aki dékán úr vezetése alatt írja doktori értekezését a PPKE Hittudományi Karán, illetve Mastoc Lazarján atya. Rafael Minászján kifejezett örömének adott hangot, hogy 2021 szeptemberétől közel 30 örmény hallgató történettudományi képzését tudja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem biztosítani az „Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak" Program keretében, így Budapest az örmény értelmiség következő generációjának nemzetközi oktatásában igen fontos szerepet tud vállalni.

x