Hatalmas elismerés a BÖSZK-nek: különdíj a színjátszó szemlén 2022. január 10.

Színtársulatunk egy XVIII. századi drámát adott elő

A Pázmány BTK hallgatóiból álló, 19 esztendős, a távoktatás idején online formában is folyamatosan működő Boldog Özséb Színtársulat (BÖSZK) történetének egyik legnagyobb elismerését kapta a közelmúltban: a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Harag György Emlékév 2020 programsorozatában megvalósuló, az egész Kárpát-medencére kiterjedő Játékok Harag György emlékére diákszínjátszó szemléjén különdíjban részesült.

Az oklevél átadása az emlékév záró ünnepségén történt, amelynek az MMA budapesti Makovecz Központ és Archívum Díszterme adott otthont a Kútvölgyi Szűz Mária Engesztelő Kápolnával szemben. Az oklevelet A. Szabó Magda színháztörténész, író és rendező, valamint Huszár Orsolya, az MMA Harag György Emlékév vezetője adta át. A. Szabó Magda kiemelte e színjátszókör nyelvművelő, kultúra- és identitásápoló tevékenységét, egyedülálló misszióját. A BÖSZK célját és működését Sallai Regina ismertette, az oklevelet a csapat nevében az öreg Zrínyi kapitányt megjelenítő Bereczki Gergely vette át. A díjat a színjátszókör előadásai közül Friz András Szigeti Zríni Miklós (Pozsony, 1738; Nagyszombat, 1753) című történelmi drámája kapta. A versenyhez a mártírdrámáról Gerbei Anita rendezésében Pilló Ákos stúdiómérnök és Verőcei Gábor operatőr készített filmfelvételt Gödöllőn, 2021 augusztusában.

A díjátadón a BÖSZK tagjai közül Barabás Barna, Bereczki Gergely, Garamhegyi Gellért, Gerbei Anita (rendező), Horváth Olivér, Hrubiák Laura, Kashash-Petrovics Kerim Kornél, Káldi Csilla Lilla, Lelkes Nóra, Magyarics Dóra, Medgyesy S. Norbert (alapító), Sallai Regina, Szatai Dóra, Taller Balázs Bonifác és Vanyák Dóra vett részt. A bensőséges hangulatú ünnepség fogadással zárult. Az esemény rangját emelte, hogy az erdélyi Harag György (1925–1985) színművész és rendező özvegye is megtisztelte jelenlétével.

A BÖSZK jelenleg a Bakhus című, a pálosoktól 1765-ből fennmaradt farsangi komédiával, Gerbei Anita rendezésében folytatja összetartó és rendszeres munkáját. A vígjátékban az ünnepségen jelenlévő tagok mellett két öregdiákunk, Dovicsin Bence és Vámos Tibor is aktívan részt vesz, valamint Arnold Dávid, Barna Lili, Bognár Lilla, Császár Levente és Dukavits Bence is fellép.

Fotók: Vanyák Dóra

x