„Nagyon sokmindent megtanultam magamról” 2021. december 2.

Rozsnyai Erika Diaszpóra ösztöndíjas mesterszakos hallgatónk

Kanadában született, de családjával hét éves korában az Egyesült Államokba, Arizonába költözött, itt is járt egyetemre. Diploma után Rozsnyai Erika úgy döntött, benevez egy tengerentúli utazásra, és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíj Program segítségével egyetemünket választja. Most a Pázmányon tanul politikatudományokat. Annyira tetszik neki Budapest és az egyetem, hogy úgy érzi, mindig is itt élt. Read the interview in English here.

Jártál már korábban is Magyarországon?
Igen, már kétszer is, mielőtt a tanulmányaimat megkezdtem a Pázmányon.

Életedben mi jellemezte Magyarországgal tartott kapcsolatodat?
Mindig is úgy éreztem, hogy Magyarországhoz szoros kapcsolatok fűznek, már azelőtt is, hogy ide költöztem. Az egész családom magyar, tehát mindig is körülvett a magyar nyelv és a kultúra.
Annak ellenére, hogy Amerikában nőttem fel, családom mindig is fontosnak tartotta a gyökereket, a család múltját. Most hogy itt élek, úgy érzem, mintha egész életemben itt éltem volna!

Miért döntöttél úgy, hogy itt fogsz tanulni?
Mindig is szerettem volna Európában, különösen Budapesten élni és tanulni. Mindig elvarázsolt a város. Alapképzésem utolsó évében egy családi ismerős hívta fel a figyelmemet a Magyar Diaszpóra Programra. Ajánlotta is, hogy bátran jelentkezzek, és mivel épp, hogy mesterképzésen gondolkodtam, természetesen megpróbáltam és jelentkeztem. Miután úgy történt, hogy fel is vettek, eldöntöttem, hogy tényleg belevágok és Budapestre jövök.

Hogy érzed magad Budapesten és a Pázmányon?
Nagyon boldog vagyok itt Budapesten. Szeretem a várost, a pezsgését. Mindig van valami esemény, program, az emberek pedig nagyszerűek. Nagyon üdítő érzés visszatérni a gyökereimhez és közvetlen közelről tapasztalni a kulturális közeget. Hasonlóképpen szeretem a Pázmányt is, a légköre, az évfolyamtársak, a tanáraim mind csodálatosak. Úgy gondolom, szuper oktatásban van részem egy egészen különleges élmény részeként.

Mit ismertél meg már Magyarországból, hol jártál?
Budapestre érkezésem óta sokfelé jártam már. Láttam a Hősök terét, a Budai Várat, a Szent István Bazilikát, a Parlamentet és még sok minden más látványosságot. Voltam Győrben és Debrecenben is.

Van valami, ami nagyon furcsa dolog, jelenség, amit még máshol nem tapasztaltál? Vagy éppen mit tapasztaltál, ami megnyerő, vicces számodra, az emberi kapcsolatokban, vagy a mindennapokban?
Mint mindig, amikor az ember új helyre költözik, sok új élmény ért, főként így volt most ez a nyelvvel. De a családi hátterem és előző látogatásaim okán azt mondhatom, felkészült voltam e téren. Ami az emberi kapcsolatokat illeti, a magyarok általában nagyon befogadók, kedvesek, és ez számomra fantasztikusan pozitív élmény volt. Emiatt tényleg úgy érzem, mintha nem csak hetek, de már évek óta ismerném őket.

Mi tettszik neked a legjobban a Pázmányon?
Kicsit nehéz csak egy dolgot mondani erre. Azt hiszem, azt mondhatom, hogy nagyon sokszínű, ami az embereket és a tárgyakat illeti. Alkalmam nyílt különböző emberekkel találkozni és dolgozni is, ami szuper volt. Ráadásul annyi program és érdekes óra van, amilyenekkel eddig nem találkoztam tanulmányaim során. Azt hiszem, ez az, ami a külföldön tanulás legnagyobb előnye.

Szerinted miért érdemes megpályázni ezt azt ösztöndíjat? Mit add neked ez az ösztöndíj?
Ez az ösztöndíj egy annyira jó lehetőség, amibe nem is tudok egészen belegondolni. Egy másik országban élhetsz, és kiváló oktatásban lehet részed. Emellett mint ember is fejlődhetsz. Ami engem illet, az ösztöndíj nagyon sokat adott. Hihetetlen jó lehetőség volt arra, hogy felsőoktatási tanulmányokat folytassak, amire nem is hittem volna, hogy képes lennék. Sokat fejlődött a személyiségem, és nagyon sok mindent megtanultam magamról.

Rozsnyai Erika
Születési dátum: Kanada, Ontario, Newmarket, 2000. október 17.
Diploma: University of Arizona
Jelenlegi tanulmányok: PPKE BTK politikatudományok MA, első év

 

Jelentkezz Te is a Diaszpóra Ösztöndíjra

x