Nemzetközi gazdálkodás BA – interjú Szigetvári Tamással 2012. július 3.

2012 őszi félévétől új szakkal bővül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara; szeptembertől nemzetközi gazdálkodás szakon is tanulhatnak a hallgatók.

Az új szakról Szigetvári Tamással, az újonnan létrejött Közgazdasági tanszék vezetőjével beszélgettünk.

Jövő szeptembertől indul a nemzetközi gazdálkodás szak. Mi a képzés célja?

A nemzetközi gazdálkodás szak viszonylag széles spektrumát fedi le mind az üzleti, mind a közgazdasági képzésnek. A nemzetközi gazdálkodás alapvetően üzleti képzés, ami a karunkon két szakirányra ágazik, a külgazdasági és a gazdaságdiplomácia szakirányra. A külgazdasági szakirány főként a külgazdasági kapcsolatokra összpontosító elméleti képzés, ami mind az államigazgatásban, mind az üzleti életben jól hasznosítható ismereteket nyújt. A gazdaságdiplomácia szakirányon a hallgatók a gazdasági ismeretek mellett széleskörű diplomáciai ismereteket is szerezhetnek.

Milyen hallgatókat várnak erre a szakra?

Elsősorban azokat, akik érdeklődnek a gazdaság iránt. Mivel alapképzésről van szó, rengeteg lehetőség tárulkozik a hallgatók elé a későbbi tanulmányokat illetően. Azoknak is ajánlom, akik az üzleti életben képzelik el a jövőjüket, de azoknak is, akik a diplomácia vagy akár a közszolgálat iránt érdeklődnek. A nemzetközi gazdálkodás szak viszonylag széles spektrumát fedi le mind az üzleti, mind a közgazdasági képzésnek.

Mennyire lesz gyakorlatorientált a szak?

7 féléves a képzés, ami azt jelenti, hogy az utolsó félév egy kötelező szakmai gyakorlat lesz, ebből a szempontból tehát teljes mértékben gyakorlatorientáltnak mondhatjuk. A szakmai gyakorlat során el lehet helyezkedni akár egy minisztériumban, vagy egyéb hivatalos szervnél, akár egy multinacionális vállalatnál is, nagyon széles a kínálat.

Milyen lehetőségük lesz azoknak, akik elvégzik a nemzetközi gazdálkodás BA-t?

Sok esetben a hallgatók a BA képzés után rögtön elhelyezkednek valahol, a mostani felsőoktatásban ez az általánosan jellemző. Ennél a szaknál a későbbiekben fog kiderülni, hogy a nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatók számára egy mesterképzés vajon mennyire szükséges, mindenesetre mi tervezzük a nemzetközi gazdálkodás mesterképzés beindítását is. Amikor az első évfolyam diplomát szerez BA képzésben, addigra szeretnénk egy nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzést is beindítani. A gazdaságdiplomácia szakirányon végzőknek a már futó nemzetközi tanulmányok mesterképzés is jó továbbtanulási lehetőséget jelent. Elképzelhetőnek tartom, hogy a hallgatók a BA szak elvégzése után néhány évig munkába állnak, hiszen jó elhelyezkedési lehetőségeket nyújt ez a képzés, de később visszatérnek, hogy a mesterképzésen mélyítsék el ismereteiket.

x