Pázmányos kirándulástippek 2021. április 15.

Ahol a túrázás és az irodalom összeér: ez a KulTúrázó

Dornics Szilvia amellett, hogy karunk Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének oktatásszervezője, aktív túrázó is. Nemrég úgy gondolta, a sok szép hazai kirándulócélt érdemes megismertetni a nagyobb nyilvánossággal. Egy apró csavart azért tett a történetbe. A kirándulási tippeket mindig irodalmi hivatkozásokkal, személyekkel, versidézetekkel köti össze. Úgy látszik, bejött a számítása az éppen egy hónapja indított Facebook-oldalát már több mint ezren követik. 

Mikor és hogyan jutott eszedbe, hogy az irodalmat és a tájakat, várakat, kirándulási úti célokat Facebook-oldalon fűzöd egy történetbe? 
Mindig is nagyon szerettem az irodalmat, bár az egyetemi évek alatt inkább a nyelvészet felé húzott a szívem. A gimnáziumban az iskolaújság szerkesztése kapcsán jutottam el egy ifjúsági magazinhoz, ahol először a zenei rovat szerkesztője lettem, majd később kulturális ajánlókat, irodalmi és társadalmi témájú cikkeket is írtam diákok, fiatalok számára. A pázmányos éveim során ez a magazin jelentette számomra a kommunikációs szakmai gyakorlatot, az egyetem elvégzése után pedig további 13 évet dolgoztam itt. Kis kitérő után két éve visszatértem a gyökerekhez, a Pázmány Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetébe, mely nagyon sokat jelent számomra.
A saját Facebook-oldalamon évek óta osztok meg idézeteket, verseket, mindig követem a különböző évfordulókat. Ezek kapcsán nagyon sok visszajelzést kaptam az ismerőseimtől, hogy mennyire szeretik olvasni ezeket, és mindig várják már az aznapi sorokat. Közben kiegészült ez a kirándulásokkal. Tavaly a járvány kapcsán rengeteg helyen jártam, a bezártság egyre többet vitt a természet közelébe. Ekkor fogalmazódott meg bennem az oldal ötlete. Mivel nagyon sok természetjáró és kirándulással kapcsolatos oldal van már, úgy gondoltam, hogy legyen kicsit más, mint a többi. A KulTúrázóval egy olyan oldalt szerettem volna létrehozni, melyen két kedvenc hobbim, az irodalom és a természet találkozása megvalósulhat.


Minden hétvégére tervezel kirándulási úti célt? Mert a Facebookot etetni kell, ha már belekezdtél valamibe...
Igen, szeretnék minél több úti célt bemutatni. Tavaly nagyon sok helyet bejártam már, tudatosan gyűjtve az anyagokat, melyeket most majd a KulTúrázó oldalon fűzhetek egybe.

Eddig Szabó Lőrinc, Goethe, Nemes Nagy Ágnes és József Attila egy-egy versét vagy versrészlete látható az oldalon: mindig a kirándulásélmény határozza meg az irodalmi idézetet? 
Nem feltétlenül. Az irodalmi idézet kapcsolódhat a kirándulásélményhez, de lehet akár egy évforduló, egy világnap vagy éppen egy pillanatnyi hangulat megjelenése is.

A COVID-járvány nem várt népszerűséget hozott a természetnek: kiránduló hordák járják a főváros-környéki erdőket, mindenki kimozdul. Mit tapasztalsz ezzel kapcsolatban, lájkolja ezt a természet?
Ez egyfelől jó, mert sokan – akik korábban nem - közelebb kerülnek a természet szeretetéhez. De érdemes továbbmenni, nem csak a közkedvelt kirándulóhelyekre ellátogatni. Nagyon sok gyönyörű úti cél van hazánkban, mely mindenki számára ad helyet.

Mi a terved erre az évre, hova akarsz eljutni?
Tavaly csak egy rövid kirándulás erejéig jutottam el a Zemplénbe. Boldogkő vára a bakancslistámon az elsők között volt. Az a környék magával ragadó, az ottani várak, Regéc, Füzér, Sárospatak fő úti céljaim lesznek idén. Nagyon szeretem a vártúrákat, így biztos, hogy ezek lesznek majd a KulTúrázó oldalon. És még sok minden más. Egyelőre csak a Facebookon, később pedig majd egy saját oldalon.

x