Szavakkal építette meg Pázmány portréját 2021. december 17.

A Pázmány 450 pályázat nyertese mesél az alkotásról és terveiről

Egy fiatal egyetemista lány nyerte a bölcsészkar által kiírt, Pázmány 450 elnevezésű alkotói pályázatot, amelyet a BTK azért indított, hogy így is emlékezetessé tegye az egyetemalapító bíboros születésének kerek évfordulóját. Bár a pályázási időszak jó hosszúra nyúlt (a kiírás még 2020 legvégén megtörtént, és most szeptemberben volt a díjátadó), talán megérte a várakozás. Különleges Pázmány-portrék születtek, közülük első díjat ért Darnyik Luca ÉLET-rajz című alkotása, amely számítógépes rajzprogrammal készült.

A díjat Ajkay Alinka, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet
oktatója adta át

Kérlek, mondj pár szót magadról!
Budapesten születtem és 21 éves vagyok. A fővárostól 40 km-re lévő kis faluban élek. Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szent István Campusán tanulok, kereskedelem és marketing levelező szakon.

Hogyan, milyen irányban képzeled el a közeljövődet? 
A jövőre nézve sok tervem van, mind különböző irányban, de a kreativitás elengedhetetlen szerepet játszik benne. Azonban a grafikai pályámat továbbra is szeretném folytatni.

Hol találtál rá a Pázmány 450 pályázatra? 
2020 őszén OKJ grafikus szakmát szereztem, de pályakezdőként, tapasztalat nélkül kevés munkalehetőség adódik. Így aztán művészeti pályázatokat kezdtem el keresgélni. A pályázatra a Kreatív Európa honlapján találtam rá.

Mit tudtál Pázmány Péterről és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről a pályázat előtt? 
A pályázat előtt csak általánosságokat tudtam Pázmány Péterről és az egyetemről. A gimnáziumi tanulmányaim alatt hallottam Pázmányról, az egyetemet pedig a különböző karairól ismertem.

Hogyan alakult ki benned, hogy Pázmány életútját, pályáját leíró szavakból építed fel a portrét?
Szerettem volna, hogy az emberek magát Pázmány alakját össze tudják kapcsolni az élettörténetével, vagyis arcot tudnak társítani társítani az adatokhoz. Így született meg az alapötlet. Az egyetem honlapja nagyon sokat segített, hogy megismerhessem Pázmány Péter életpályáját. Első vázlatként egy A/3-as nagyságú szabadkézi rajzot készítettem, amelyben megpróbáltam ábrázolni Pázmány meghatározó vonásait, például szemöldökének vagy orrának vonalát. Majd elkezdtem az összegyűjtött információt beleírni a rajzba. Miután elkészült a szöveges portré, Adobe Illustrator program segítségével újrarajzoltam, hogy kiváló felbontású digitális kép legyen. Úgy gondolom, hogy ez a fajta ábrázolás felkelti az emberek figyelmét, kiváncsiságát. Minden pillantással újabb érdekesség fedezhető fel Pázmány Péterről.

Mennyi idő alatt készült el a mű?
Öt nap alatt. Három napba telt, míg minden információt elhelyeztem a rajzban, a digitalizálás pedig további két napot igényelt.

Mivel foglalkozol szabadidődben?
Imádok festeni és fotózni. Minden olyan tevékenységet szeretek, ami tele van színnel és kreativitással. Nemrég fedeztem fel a szabás-varrás világát, úgyhogy a divattervezés is egy új fejezetet nyitott számomra.

x