Szíriai-Magyar Régészeti Misszió 2018 ősz 2019. január 8.

A PPKE Régészettudományi Intézete és a Szíriai Régészeti Főigazgatóság együttműködésében zajló Szíriai-Magyar Régészeti Misszió 2018 őszén is sikeres terepmunkaszezonokat zárt Margat illetve a Crac des Chevaliers váraiban.

Margatban nagy erőkkel folyt tovább a vár teljes és részletes alaprajzához és a precíz építészeti periodizációhoz szükséges ásatások folytatása, elsősorban a belső vár déli végében. Emellett sor került a belső szuburbium keleti falánál talált középkori épület feltárásának folytatására is. Befejeződött a külső falgyűrű északnyugati, mamlúk saroktornyának a kutatása is, ahol sikerült megtalálni és pontosan rekonstruálni az azt megelőző keresztes kori torony formáját a csatlakozását a szomszédos falsíkokhoz.

Ebben nagy segítségünkre volt, hogy őszre befejeződött a szuburbium északi külső falának teljes letakarítása, valamint geodéziai felmérése és drónos 3D fotodokumentációja. Az egyik „legszínesebb" eredményt a várhegy nyugati palástján elterülő külső szuburbium második középkori temploma nyújtotta. Itt az északi apszis feltárása során számos in-situ falképtöredék és rengeteg lehullott darab került elő, melyek szakszerű tisztítása és konzerválása egy pazar színekkel kifestett 13. századi templombelsőről adott képet. Tovább folyt a korábbi évek leleteinek dokumentációja, restaurálása, a kiválasztott darabok 3D szkennelése és a lapidárium bővítése. Ugyanakkor végső szakaszba lépett a vár új látogatóközpontjának tervezése is.

A hétvégi egy pihenőnapokon szakmai kirándulások és az elmaradhatatlan fürdőzések voltak soron és természetesen most is átmentünk missziónk Crac des Chevaliersben dolgozó tagjaihoz.

A szezont ismét felejthetetlenné tette szír barátaink kedvessége és a helyiek páratlan vendégszeretete. Köszönet mindenért!

További fotók →

x