Változások a pedagógiában – a pedagógia változása 2021. november 22.

Ötödszörre rendezte meg a PPKE BTK VJTK Óvó- és Tanítóképző Tanszéke nagyszabású pedagógiai konferenciáját Esztergomban november 19-én.

Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Préd. 3.1.

Már második éve kénytelenek vagyunk alkalmazkodni ahhoz, amit a pandémia hozott az életünkbe. Idén, nagy bátorsággal, de bizakodó szívvel igyekeztek a szervezők visszatérni a hagyományhoz: személyes találkozás formájában kívántak fórumot biztosítani a tapasztalatok megosztására, a régi és az új barátok, kollégák üdvözlésére.

Az évről-évre megrendezésre kerülő konferenciával a szervezők célja fórumot biztosítani a PPKE VJTK-val szakmai kapcsolatban álló pedagógusoknak, pedagógus jelölteknek, felsőoktatásban dolgozó kutatóknak a tudományos párbeszédre.

A rendezvényre 81 előadással 90 előadó jelentkezett: pedagógus hallgatók, doktoranduszok, gyakorló pedagógusok, óvodapedagógusok, egyetemi oktatók, kutatók. Külön öröm számunkra, hogy a határon túli kollégák is megtiszteltek előadásukkal, számukra és a vírushelyzet miatt kényszerűen távol maradó kollégák számára biztosítottuk az online csatlakozás lehetőségét. A kilenc szekció kínálata nagyon sokrétű pedagógiai kérdéseket járt körül, megvitatásra kerültek a tantárgyi és tanulói kompetenciák, a művészeti és hitéleti nevelés kérdései, a pedagógusképzés és mentorálás, a pedagógus megváltozott szerepe, az ember és természet valamint a történelem műveltségterületeinek tanítása, az óvodapedagógia és az óvodapedagógus megváltozott szerepe és végül a legnagyobb aktualitásnak örvendő digitális pedagógiai kihívások is. A konferencia plenáris előadója Dr. Andok Mónika volt, előadásában a Digitális környezet ismeret fiatalok az online térben a koronavírus-járvány idején témát járta körül. Hangsúlyozta, a járvány hatására a fiatalok médiafogyasztási és felhasználási szokásai még intenzívebben a közösségi média irányába mozdultak el.

A konferencia résztvevőit Dr. Nemesi Attila László oktatási dékánhelyettes, a házigazdák nevében Dr. Juhász Márta Klára tanszékvezető és Dr. Kaposi József köszöntötte.

A konferencia alkalmából tanulmánykötetet jelentetett meg a PPKE VJTK Változások a pedagógiában – a pedagógia változása III., melyben 43 szerző írásban is beszámolt kutatásai eredményéről. A Fodor Richárd, Karainé Dr. Gombocz Orsolya és Miklós Ágnes Kata által szerkesztett kötetben a legkülönbözőbb tudományterületek aktuális problémáit vetik föl és mutatják be a szerzők.

Minden érdeklődő kollégának és diáknak köszönjük, hogy személyesen is megtisztelte a rendezvényünket, bízunk benne, hogy jövőre is lesz folytatás.

Esztergom, 2021.11.19.
Dr. Szőke-Milinte Enikő
egyetemi docens, intézetvezető

x