Kotán Dávid 2018. november 21.

Kotán Dávid, régészet szakos hallgatónk az oktatásért felelős miniszter által adományozott Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban részesült.

Ha össze kéne foglalnod a Pázmányon töltött eddigi időt, milyen emléket hagy benned, mit mondanál?
Számomra a Pázmányon töltött eddigi idő életem legjobb és legmozgalmasabb szakasza. A Régészettudományi Intézet diákjaként lehetőségem volt fokozatosan megismerni az írott és a tárgyi történelmet. Az ásatási terepmunkákon a hazai és a külföldi helyszíneken is rengeteg gyakorlatot és tapasztalatot szereztem, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakmában érvényesülni tudjon az ember. Természetesen ezen pozitívumokhoz hozzájárult az oktatók közvetlensége és segítőkészsége, amely példaértékű az egyetemen. Mindezek mellett a nagyszerű közösség és a barátok is felejthetetlen emlékeket hagytak számomra.

Melyik az a tulajdonságod, amelyet a legjobban tudsz hasznosítani az egyetemen?
Az érdeklődő szemléletem, ez a tulajdonság rendkívül fontos a régészet szakmában, tekintve, hogy a múlt rejtelmeit kívánjuk felfedezni és bemutatni. Természetesen a tanulásban is roppant hasznos e jellemvonás, mivel így a végtelennek tűnő szakirodalmak helyett izgalmas, a régészettel foglalkozó olvasmányok ismeretanyagát sajátítom el.

Mi az a legfontosabb dolog/érték, amit az egyetemen töltött évek alatt tanultál meg?
A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét, az áttanult napok és éjszakák minden esetben a kívánt tanulmányi jegyet eredményezték. Az ásatásokon eltöltött hónapok alatt fizikálisan és mentálisan is a legjobb formánkat kellett hozni, ami megedzette a testet és a lelket. Mindezek hozzájárulnak majd az egyetem utáni életben való helytállásra. A tudás megszerzése mellett megtanultam tisztelni a kétkezi munkát és ezáltal alázattal tudok tekinteni az élet minden területére.

Mik a terveid a jövőre nézve?
A tavaszi félévben le szeretném adni a mesterképzéses szakdolgozatomat, majd az államvizsgát követően a Történettudományi Doktori Iskolában folytatnám tanulmányaimat, ahol kutatási irányomat kívánom tovább vinni. A szakterületem a középkori ostromtechnika fejlődése. Ezen témához kapcsolódik a BA/BSc és az MA/MSc szakdolgozatom, valamint a Doktori Iskolában is ezt a témát szeretném a lehető legmagasabb szintekre fejleszteni.

x