Tóth Enikő 2018. november 8.

Tóth Enikő, művészettörténet szakos hallgatónk elnyerte a Pázmány BTK által alapított, kimagasló teljesítmény támogatása céljából létrehozott, kiemelkedő művészeti tevékenységért járó kari ösztöndíjat.

Ha össze kéne foglalnod a Pázmányon töltött eddigi időt, milyen emléket hagy benned, mit mondanál?
Művészettörténet mesterszakos hallgató vagyok a Pázmányon. Ez az első félévem itt. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen szereztem festőművész és képzőművész-tanár diplomát és az ott elvégzett művészettörténeti tárgyaim kreditelismerésnek köszönhetően megfeleltek a mesterszakos felvételihez. Eddig nagyon tetszik az egyetem. A szakon családias a légkör, érdekes témákról van szó és ami különösen nagy érték, hogy figyelnek az ember egyéni érdeklődésére is.

Milyen művészeti tevékenységet folytatsz?
Művészettörténeti tanulmányaim mellett szerencsére arra is jut időm, hogy folytassam a festészeti tevékenységet. Városokat, falvakat festek elég sajátos ábrázolási módszerrel, melyet a Képzőn eltöltött éveim alatt, mesterem, Radák Eszter mellett fejlesztettem ki, művészettörténeti előképek alapján. Rendszeresen szerepelnek a munkáim kiállításokon. Jelenleg Athénban van egy képem, illetve nem rég Budapesten, a Belgrád rakpart 27. szám alatt nyílt egy csoportos kiállítás, ahol két festményem látható.

Mi motivál a hétköznapokban?
A festészet mellett a másik szenvedélyem az építészet, melynek nem a gyakorlati, hanem a történeti oldala foglalkoztat. Kétszer indultam az Országos Tudományos Diákköri Konferencián építészettörténeti témával még a képzős éveim alatt, egy második és egy első helyet, valamint Pro Arte Aranyérmet kaptam. Ez volt az elsődleges motiváció művészettörténeti tanulmányaim elkezdéséhez. Az építészet festészetemhez inspirációs forrás is, hiszen a legkedvesebb témám.

Melyik az a tulajdonságod, amelyet a legjobban tudsz hasznosítani az egyetemen?
Nagyon sokat sétálok a városban. Alig telik el úgy nap, hogy ne járkálnék egy-két órát csak úgy céltalanul, gyönyörködve a régi épületekben. Ha valamelyik igazán felkelti az érdeklődésemet, elkezdek róla anyagot gyűjteni: internetes adatbázisokból, majd könyvtárból és levéltárból. Lelkesedésemnek és kitartásomnak köszönhetően végigviszem egészen addig, amíg az önmagamnak feltett kérdésekre választ nem kapok. Nemkötelező feladat, senki sem kéri tőlem, de nekem örömet okoz és kikapcsol. Ez is művészettörténeti kutatás. Az, hogy számomra ez nem csak munka, hanem egyben hobbi is, mindenképpen segítségemre lehet a mesterszakos tanulmányaim során.

Enikő a Facebookon →

x