Idén is bizonyítottak a Pázmányos rétorok 2010. november 22.

Első helyezéssel, közönségdíjjal és a legjobb női szónoknak járó elismeréssel távoztak hallgatóink.

Első helyezéssel, közönségdíjjal és a legjobb női szónoknak járó elismeréssel távoztak hallgatóink.

Idén 12. alkalommal rendezték meg az Országos Kossuth Lajos Szónokversenyt, amelyen magyarországi és határon túli fiatalok mérték össze beszédírói és előadói képességeiket. A verseny első fordulóján az előre megírt művek előadását hallhattuk, amelyek témájául egy közismert Szabó Lőrinc idézet szolgált:

„Ha mindig csak megértek, hol maradok én?” – Hol vannak az együttérzés, a türelem, az önfeladás határai?

A szombat délelőtt a rögtönzéseké volt; a résztvevőknek fél óra állt rendelkezésükre, hogy beszédeket faragjanak a helyben kiadott témákban. A közel 50 versenyzőt három csoportra osztották, és csapatonként két téma közül választhattak a jelentkezők. A lehetőségek között szerepelt többek között a Legénykérés vagy leánykérés?, a Miért férfi műfaj a viccmesélés? és a Mi legyen az új hungarikum? kérdésfelvetés.

Iskolánk BA-s hallgatóit a másodévesek közül Szűcs Péter és Szabó Dániel, továbbá Tóth Julianna és Szluha Krisztina harmadéves diákok képviselték, míg az MA-s évfolyamból Boncsér Sára Luca és Müller Márk indult a Pázmány színeiben.

Kriszti lágyan ívelő és mégis egymással feszesen összefonódó mondatai megmutatták, hogy az ÉN értelme csak is a másokkal való kapcsolatban, a feltétlen odaadásban oldható fel, és hogy a nők nem igen lehetnek egy asztaltársaság „királyai”, ha csak időközben meg nem tanulnak elsütni pár viccet.

Juli frappáns metaforáival és szemléletes képeivel hívta fel az elméletalkotók figyelmét arra, hogy miért is hibáznak, ha a viccmesélést férfi műfajnak titulálják, és figyelmeztetett minket, hogy egy hajléktalannak adott 20 Ft-ossal még nem válthatjuk meg örök üdvösségünket.

Dani dinamikus, intenzív, a logika határait feszegető beszéde, a „Kedves Egyesek és Nullák!” megszólítással, elkalauzolt minket saját digitális világunkba, ahol közel sem biztos, hogy az Egyesek egyéniségek, de az bizonyos, hogy a párbeszéd és a vita a legújabb közhely, amely az igazi megértéshez vezet.

Peti érzékletes, egyúttal racionális beszéde egy kamikaze sorsán keresztül értette meg velünk, hogy az önfeláldozás nem egy kupon melyet nap mint nap osztogathatunk, hanem az egyetlen és kivételes érzés, melyet életünkben igazán csak egyszer élhetünk át.

Sára mély gondolataival bíztatott, hogy ne féljünk a magánytól, hiszen ez lehet az út a másik felé, rögtönzött beszédében pedig a stílusról beszélt stílusosan, miközben bemutatta egy szerelmeslevél minden finomságát.

Márk a megértésben ragadta meg a téma értelmét, és az ebben megtalált emberi bizalmat és töltekezést érzékeltette. Rögtönzésében professzionális PR prezentációt tartva javasolta a gyógyfürdőket új magyar hungarikumnak.

A zsűri döntése alapján Boncsér Sárát a Magyar Asszonyok Szövetségének Legjobb női szónok díjával jutalmazták, Tóth Julianna a szónoktársai és a versenyre ellátogatók elismerését kifejező közönségdíjat vehette át. Szabó Dániel pedig, a hatfős zsűri értékelése alapján - a legmagasabb összpontszámmal büszkélkedő versenyzőként- az első helyért járó díjat vehette kézhez.
 

x