Volt hallgatónk az Athenaeum Kiadó és a Partvonal Könyvkiadó élén 2020. április 30.

A korábbi pázmányos hallgatót, Dian Viktóriát nevezték ki az Athenaeum Kiadó és a Partvonal Könyvkiadó igazgatói posztjára.

A Líra csoporthoz tartozó két kiadó elsősorban szórakoztató és szépirodalmi, valamint ismeretterjesztő könyveket jelentet meg.

Az 1842-ben alapult, hagyományaira büszke Athenaeum kínálatában a hazai és nemzetközi sikerkönyvek, szépirodalmi művek éppúgy megtalálhatók, mint a korunk társadalmi és természeti kihívásaival foglalkozó, tudományos ismeretterjesztő könyvek. Az új igazgató arra törekszik, hogy az Athenaeum színes palettáját megőrizze, megjelenési lehetőséget biztosítson fiatal szerzőknek, valamint erősítse a „női hang" érvényesülését az irodalomban. Az Athenaeum szerzői között találjuk többek között Vámos Miklóst, Finy Petrát, Bíró Szabolcsot, Görög Ibolyát, Filippov Gábort és Krekó Pétert. Az Athenaeum közvetíti Jonas Jonasson, André Aciman, J. M. Coetzee, Cecilia Ahern, Jodie Picoult és Paulo Coelho műveit a magyar olvasóközönségnek.

A tizenöt éves Partvonal Kiadó portfóliója a jövőben is a családi témákra fókuszál, helyet kap benne az egészségvédelem, a gyereknevelés, a gasztronómia, a skandináv krimi és a sport. A Partvonal gondozza Tom Clancy, Peter Mayle, Elizabeth Gilbert és Elma van Vliet könyveit.

Dian Viktória az irodalomtanítás, a tudományos kutatás, a könyvkiadás és a kulturális diplomácia területén szerzett eddig szakmai tapasztalatokat. 1999-ben végzett magyar nyelv- és irodalom szakon az újonnan indult Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának első évfolyamában. PhD-fokozatát Szegedy-Maszák Mihály tanítványaként szerezte az ELTE Bölcsészettudományi Karának Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékén. Kutatási területe a komparatisztika, az intermedialitás és a 19. század végi európai prózairodalom. Könyvkiadói tapasztalatait a gyermek- és ifjúsági könyvekre szakosodott Móra Könyvkiadóban gyűjtötte, ahol tizenöt évig dolgozott szerkesztőként, főszerkesztőként.

Forrás: a Líra csoport sajtóközleménye

x