"Grazi élményem a CEEPUS-ösztöndíjjal" 2018. április 17.

Kiss Anna, Nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgatónk októberben egy hónapot töltött a Grazi Egyetemen, a Karunk Romanisztikai Intézete által koordinált FISH-hálózat kutatói mobilitásával. Az alábbiakban az ő beszámolója olvasható.

"Októberben részese lehettem azoknak a szerencsés CEEPUS ösztöndíjasoknak, akik egy teljes hónapot tölthettek el Ausztriában, Grazban. A CEEPUS kutatói ösztöndíját nyertem el, így lehetőségem nyílt, hogy használhassam a Karl Franzens University könyvtárát és, hogy tanórákat látogassak az egyetemen. Nagyon örültem, hogy portugál nyelvű órákat látogathatok, és hogy olyan dokumentumokhoz férhetek hozzá portugál nyelven ami a szakdolgozatomhoz szükséges, és amihez Budapesten nem tudnék. Nagyon szimpatikus tanárokat és diákokat ismerhettem meg. Az egyetemen mindenki nagyon nyitott és érdeklődő volt a szakdolgozatommal és a tanulmányaimmal kapcsolatban. Különösen jól esett, hogy visszahívtak, hogy tartsak előadást a szakdolgozatommal kapcsolatban. Mivel németül tanulok, ezért külön örültem, hogy anyanyelvi környezetben gyakorolhattam.

Graz egyetemi város. Nagyon meglepő volt, hogy milyen jelentős szerepe van a város életében az oktatásnak, mivel 5 egyetem található itt. Graz vonzereje az oktatáson kívül a természet közelségében rejlik. A legkedvesebb emlékeim októberből a Mur folyóhoz köthetőek, ahol minden nap a színes lehullott levelek között futottam. Abszolút besétálható a város, de azért ha az ember több időre marad érdemes beszerezni egy biciklit.

Mindenkinek ajánlom az ösztöndíjat, hogy ha nyugodt, békés természet közeli környezetben szeretne kutatni a szakdolgozatával kapcsolatában, ami nekem nehezen ment volna Budapesten. Graz kitűnő környezetet nyújt a tanuláshoz a számtalan könyvtárával, egyetemével. Hetente vannak Erasmusos találkozók, ahol könnyen barátokat szerezhetsz, ha kikapcsolódnál. Különösen örülök, hogy a marokkói lakótársammal mind máig beszélek, és hogy ez az egy hónapos élmény bebizonyította, hogy egy hónap is elég arra, hogy jó barátokra találj."

 

A FISH-hálózatról bővebb információ itt érhető el.

A 2018/2019-es tanév első félévére a pályázást 2018. májusában nyitjuk meg.

 

 

 

x