Kirándulás Egerben 2018. május 8.

2018. áprilisában egy fergeteges programban volt részük az egyetemünket választó külföldi hallgatóknak.

A Külügyi Osztály lelkes mentorai egynapos program keretében próbálták közelebb hozni az Erasmus programban részt vevő hallgatókat, illetve bemutatni számukra hazánk kultúráját. Ennek szellemében az úticél Eger városa volt, amely Európa szerte ismert váráról, melyet Dobó István kapitány védett 1552-ben, és ízletes boráról, az egri bikavérről.

A vonat kilenc órakor hagyta el a Keleti pályaudvar vagányát, majd közel két óra utazás után, megérkeztünk a célponthoz. Az első megálló az Érsekkert volt, amely őrzi a francia parképítészet hagyományait, nem mellesleg mindenki megtalálhatja a maga számára megfelelő foglalkozásokat. A csoportunk elkészítette első csoportképet, a háttérben levő szökőkúttal. Ezt követően, utunkat a FŐSZÉKESEGYHÁZ (BAZILIKA) felé vettük, amelyet 1004-ben Szent István király alapított. A történelem viharai többször lerombolták az először román, majd gót stílusú templomot. Az épületről megtudtuk, ez hazánk második legnagyobb temploma. Pyrker János László érsek, pátriárka építtette Hild József tervei alapján, klasszicista stílusban.

Majd egy rövid sétát követően megérkeztünk a Dobó térre, ahol az étterem volt. A csapat három menü közül választhatott, amely tartalmazta: az üdítőt, a levest és a második fogást. Az ebédet követően a várhoz látogattunk, ahol angol nyelvű idegenvezetés keretében kaptunk egy komplex es átfogó képet a város es a vár történetéről, kitérve a török hódoltság időszakára. A vár az ország harmadik legkedveltebb látványossága a Nemzeti Múzeum és a Halászbástya után, és évente közel félmillió turista tekinti meg. A tárlatvezetés keretében szemügyre vettük a Dobó István Vármúzeumot, a kőtárat. A napot szabadidős tevékenység zárta, melynek keretén belül elmentünk cukrászdába, souvenir üzletekbe, hogy magunkkal vihessünk egy kis emléket a városból.


Szerző: Buzás Enikő

x