A diákigazolvány-igénylés folyamata 2013. január 21.

PPKE, diákigazolvány-igénylés Neptunon keresztül

Diákigazolványt csak beiratkozott hallgató igényelhet.

A diákigazolvány-igénylési folyamatot a hallgató kezdeményezi a tanulmányi rendszerben.

Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy diákigazolványt csak a lakcímkártyán található, bejelentett állandó lakóhelyre (L) vagy tartózkodási helyre (T) lehetséges kiállítani!


A hallgató feladatai:

  1. A hallgató felkeresi bármelyik okmányirodát, és elkészítteti a fénykép és aláírás képét. Az okmányirodai ügyintézőtől NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) adatlapot kap ingyenesen. Ezen szerepel a 16 karakterből álló NEK azonosító.
  2. A HWEB-en a hallgató a megfelelő képzését kiválasztva, az Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés menüponton a Sorszám mezőbe a NEK azonosítóját írja be, majd az adatok ellenőrzése / megadása után a Mentés gombbal indítja igénylését. A hallgató személyes adatainak meg kell egyeznie a NEK adatlapon szereplő adatokkal! Amennyiben a Neptunban szereplő személyes adatok eltérnek a NEK adatlapon szereplő adatoktól, adatmódosítási kérelmet kell a hallgatónak benyújtania. Csak egyező adatok esetén szabad indítani az igénylést, különben nem gyártják le az igazolványt, és a hallgató befizetett összege elvész.
  3. A hallgató a Neptun rendszeren keresztül bankkártyával teljesíti a rendszer által létrehozott pénzügyi kiírást.
  4. A diákigazolvány ügyintéző csak a Neptun rendszeren is beiratkoztatott hallgatónak küldi tovább az igénylését!
  5. A hallgató az állandó diákigazolvány megrendelése után, az igazolvány elkészültéig igazolást kérhet ingyenesen a diákigazolvány ügyintézőtől.
  6. Az igazolvány elkészítési ideje kb. 45 nap. Az elkészült igazolványt a hallgató postán kapja meg. Az igazolványra az érvényesítő bélyeget a tanulmányi előadó adja ki a hallgatónak.

Ha a hallgató diákigazolványát elveszti vagy ellopják tőle, jogszabályban előírt 3500,- Ft szolgáltatási díjat köteles fizetni a Neptun rendszeren keresztül, bankkártyás  teljesítéssel. Ezután igényelhet csak újabb igazolványt vagy matricát.

x