Kovács Ákos a SIGNIS EUROPE új elnöke 2017. május 8.

A SIGNIS WORLD (Katolikus Kommunikációs Világszövetség) európai szekciója április 24–27 között tartotta tisztújító közgyűlését Máltán, ahol Kovács Ákost, karunk Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének vezetőjét választották az európai régió elnökének.

A SIGNIS az elektronikus médiát fogja össze, érdeklődésének és munkájának középpontjában a katolikus médiumok mozgóképes, rádiós-televíziós, filmes és új médiás tevékenységének koordinálása, segítése áll. A MAKÚSZ (Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége) 2007-ben erősítette meg kapcsolatát a katolikus média világszövetséggel, amellyel hivatalos kapcsolata annak alapítása óta (1938) fennáll. Magyarországot szervezeti szinten a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából a MAKÚSZ képviseli a média világszövetségben.

Az elnökségben helyet foglal még két francia (egyikük Magali van Reeth az új alelnök) egy német, egy szlovén és egy ír szakember. Az elnökség három póttagját a következő négy évre Olaszország, Lengyelország és Málta adja.

Az új elnök három feladatot jelölt meg, melyekben továbblépésre lesz szükség az elnökség munkájában: (1) mivel a közép-európai médiatevékenységeket az elmúlt nyolc évben sikerült viszonylag megfelelő módon integrálni a nyugat-európai médiamunkákhoz, eljött az ideje annak, - hogy az ismert nehézségek ellenére, illetve pontosan ezért - Kelet-Európát is közelebb hozzák az európai aktivitásokhoz, lehetőségekhez és feladatokhoz. A komplex médiaoktatással (2) kapcsolatos eddigi erőfeszítéseket (konferenciák, tudományos találkozók, work-shopok megrendezése, tájékoztató oktatási anyagok, könyvek kiadása) is szükséges lesz megerősíteniük, különös tekintettel a digitális médiában zajló, eddig kellőképpen figyelemmel nem kísért ideológiai, politikai és antropológiai természetű kihívásokra. Fontosnak nevezte továbbá (3) a Világszövetség többi régiójával való személyes kapcsolatokon alapuló médiatudományos reflexió elmélyítését annak érdekében, hogy a zsidó-keresztény hagyományhoz nyilvánosan is kapcsolódó európai szakemberek a világ más területein élő kollégáiktól segítséget kaphassanak az európai társadalmi folyamatok megértéséhez és megértetéséhez, illetve maguk is segítségére lehessenek más kontinenseken élő testvéreiknek, ezzel is erősítve a szakmai alapokon kialakuló az egész Egyház életére kiható tudományos tevékenységeket.


Kapcsolódó linkek:

x