Hallgatóink véleménye az Intézetről

"My journey in Pázmány Péter Catholic University started on the 5th of November 2018 as a transfer student. On that day, my heart was filled with stress and anticipation for an interview with the university professors to approve my registration in English Studies MA programme at the Institute of English and American Studies. While I was waiting in an office for the interviewers, two kind faces appeared, and with their presence, the ghost of waiting and stress vanished— Dr. Zsolt Almási and Dr. Gabriella Reuss were the first university staff members I came across. The interview went for an hour, and the questions were so analytical, which reflected the university's high standards. A week after that, I received an email informing me that I have been accepted at the university. This, for me, marked the beginning of the prosperous academic life I have always dreamt of having.
Being a Syrian student studying abroad, I had many difficulties at the beginning of my journey; nostalgia and loneliness kept visiting me. However, it took me no time to feel that Pázmány Péter Catholic University is my second home. All the barriers cracked down: an Arab in Europe, a Muslim in a Christian university, and a student from a warzone. I have never felt like the other; I was surrounded by kind classmates who made me feel the warmth of the family and showed their excitement to know about my country and culture. Furthermore, my professors' brilliant personalities added a lot to my experience as they were very supportive and encouraging. My dear professors taught me that the key to a deep knowledge is based on posing questions and searching for answers, and then my appetite for research began to grow. At the time of COVID-19, their generosity showed itself in devoting most of their time for online communication to meet our needs. The university provided us with all the necessary applications and open access to many academic websites, which facilitated my studies at all times. I am endlessly grateful for all my professors at the Institute of English and American Studies for their time, support, and efficiency. My gratitude goes to Dr. Kinga Földváry, my supervisor, for her patience and faith in my potentials. She provided an excellent example of a scholar, a friend, and a godmother for my research. What is even better now, when someone asks me what home is, I immediately think of two homes; a full of love village-house in Latakia, and my lovely home for two years, Pázmány Péter Catholic University."
Haydar Salman, English Studies MA (2019-2021)

"Szeretném megköszönni azt a sok segítséget és támogatást, amit az elmúlt két évben kaptam. Sok kihívással szembesültem az elmúlt időszakban, de nagyon örülök, hogy a Pázmány hallgatója lehettem: úgy érzem, hogy szakmailag és emberileg is nagyon sokat tett hozzám ez a képzés, és hálás vagyok azért, hogy itt indulhattam el ezen a pályán."
Simon Barbara, Fordító-Tolmács MA (2016-2019)


(képeslap)
Tóth Barbara, Levelező Anglisztika BA

"Szép emlékeim vannak a Pázmánnyal kapcsolatban, a tanárokkal és csoporttársaimmal kapcsolatban is. :) És nagyon hálás vagyok, hogy engedtek kibontakozni. Soha nem éreztem magamat visszafogva vagy leintve, pedig néha elég nagy volt a szám. :)
Én is szívesen merem ajánlani a Pázmányt bárkinek. :)"
Hauck Karolina, Fordító-Tolmács MA

"Az anglisztika nekem nem csak egy szak a Pázmányon, műfordítóként megtaláltam a hivatásomat, és ezt elsősorban a tanszék tanárainak, illetve az intézmény nyújtotta lehetőségeknek köszönhetem. Immár évek óta rendezünk drámafordító workshopot a nagyváradi Partium Egyetemmel közösen, ami nem csak rengeteg tapasztalattal, de óriási élményekkel is gazdagít minket minden nyáron. A kis létszámú csoportoknak köszönhetően az egész képzés testreszabott, hiszen mindenki a saját szakterületével foglalkozhat a különböző tantárgyak keretein belül. Ahhoz pedig, hogy ez gördülékenyen működhessen félévről félévre, a legfontosabb a közvetlen, emberi és tiszteletteljes kapcsolat a tanárok és hallgatóik között: jó érzés, hogy bármikor fordulhatok tanáraimhoz akár tanórán kívül is."
Mogyorósi Zoltán, Anglisztika BA, Anglisztika MA

„Ha megkérdeznék, hogy miért választottam az anglisztikát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, azt felelném, hogy a gimis tanáraim javasolták. De miért maradtam? A barátságos légkör, az érdekes órák és a szuper tanárok miatt. Itt felturbózhatod az angolodat, beletekinthetsz az angol nyelv mélységeibe, egy sok-sok infót megtudhatsz az angol nyelvű országok kultúrájáról és történelméről és egy csomó irodalmi alkotást olvashatsz angol és amerikai szerzőktől. Ha úgy érzed, ez irányú az érdeklődésed, én csak a Pázmány anglisztikát ajánlanám! :-)"
Dolinka Noémi, Anglisztika BA, Angoltanár MA

"A Pázmány rendkívül otthonos légköre az anglisztika szakon is megnyilvánul; a kis csoportos szemináriumok nagyon szerethetőek, és mind a nyelvfejlesztést, mind az ismeretanyag elsajátítását nagyban segítik; az oktatók pedig igen felkészültek és gyakran közvetlenek. Mindemellett pedig biztos vagyok benne, hogy a mi szakunknak vannak a legjobb szakestjei, amelyek egyaránt szólnak további ismeretekről, és az oktatókkal és diáktársainkkal való kötetlen társalgásról."
Fejes-Tóth Petra, Anglisztika BA

"The MA in English programme here at Pázmány is a relatively small one, which is something I personally greatly enjoy. Our professors, who are not only highly knowledgeable and deeply passionate about their fields but also committed to fostering students' talents, are always able to help us by giving us individual attention. The programme attracts students of many different interests; interacting with the other students in my year and seeing how passionate they are about their own areas of study always sparks my enthusiasm and motivates me."
Vékási Adél, Anglisztika BA, Anglisztika MA

"A képzés nagyon sokat segített nyelvtudásom fejlesztésében, elmélyítésében. Az elején nem is sejtettem, hogy ennyire jól fogom érezni magam. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen értékes emberek között tölthettem ezt a két évet."
Hajdú Balázs, Fordító-Tolmács MA

„Annak ellenére,hogy sokan kétségbe vonják az angol szak hasznosságát, én egyáltalán nem bántam meg, hogy az Anglisztika BA után mesterképzésre is itt maradtam. Nem csak az ismert pázmányos családiasság, hanem a program maga is vonzó; felépítése változatos, helyet kapnak az előadások és a szemináriumok is. Másik nagy előny a mesterképzésen, hogy szabadon választható tárgyakat is kell végeznünk, így más szakok óráira is járhatok. És persze ott vannak a jobbnál jobb külföldi ösztöndíjas lehetőségek..."
Tekán Katalin, Anglisztika BA, Anglisztika MA

„Sok felsőoktatási intézmény csak arra figyel, hogy az ott oktató tanárok magas szakmai színvonalat képviseljenek és elfeledkeznek arról mennyire fontos egyetemi oktatók esetében is a pedagógiai érzék. Anglisztika szakos diákként az volt a tapasztalatom, hogy a Pázmányos tanáraim a mellett, hogy hatalmas tudás birtokában vannak, át akarják és át is tudják adni ezt a tudást. Mivel a tanári karból sugárzott a megközelíthetőség és a segítőkészség a diákság és az oktatók között kollegiális kapcsolat alakulhatott ki, így a PPKE anglisztikán eltöltött évek (Mikulás partival, tanszéki kirándulással, drámatársulattal) zseniális hangulatban teltek."
Szentpály Dalma, Anglisztika BA

"Számomra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen töltött idő egyik legfontosabb hozadéka, hogy nem sok ismeretlen helyzettel kell szembenéznem. A hasznos, végiggondolt és mozaikszerűen felépülő elméleti-gyakorlati ismeretek átadásán túl az egyetem oktatói számomra olyan példát mutattak, mely minden mérhető követelményen felüli. Az oktatók elhivatottságának, lelkiismeretességének és küldetéstudatának köszönhetően meggyőződésem, hogy valódibb, emberibb, használhatóbb tapasztalatokkal gazdagodtam."
Fekete Imre, Anglisztika BA, Angoltanár MA


"At the Institute of English and American Studies both students and teachers know that learning should not be restricted to formal classes. Next to several new and different specialised courses offered in every semester, extracurricular activities and informal departmental occasions strengthen the bonds between students and teachers, such as institute evenings, guest lectures, the Christmas Party, excursions and the performances of our English theatre company. Students are given opportunities to improve their language skills both at home with native teachers and abroad with the help of different scholarships. At the beginning of my studies English was my minor, but I was eager to change it to my major."
Anita Margetin, former MA student

"Be kell vallanom, elég furcsa úgy írni az egyetemi emlékeimről miközben reményeim szerint szeptembertől ugyanitt folytatom. (Sőt, azóta el is végezte az Angoltanár MA képzésünket ;) - a szerk.) Ettől függetlenül a BA-s korszak valóban elmúlt és amennyiben hihetek kedves MA-s ismerőseimnek más élmény a kettő. Az én kötődésem az egyetemhez még a nyílt napon kezdődött, a főporta felől sétáltam fel azóta szintén Pázmányossá lett gimnáziumi osztálytársammal, aztán valahol az Ambró és a szakos tájékoztató között már biztos voltam benne, hogy ide szeretnék járni. Pedig ekkor még töredékét se tudhattam mennyi élmény ér majd itt.

Azt hiszem az egyik legmeghatározóbb, ami az órák mellett végigkísérte a BA-s éveimet az az Angol Intézet színjátszó csoportja, a Brown Cow Company volt. Még a legelső év elején láttam őket fellépni, ami annyira megfogott, hogy rövid időn belül már szövegkönyvvel a kezemben ültem kedd délutánonként, igaz ekkor még csak az éppen hiányzó emberek szövegét olvastam be.

Ahogy az minden új taggal megesik, először csak méregettük egymást, én a próbáló embereket, ők meg engem, ahogy kitartóan valamelyik pad tetején ültem. Voltam velük színjátszó fesztiválon, világítottam nekik és kezeltem a hangokat, a következő évben pedig már a saját szerepemre készülhettem.

Időközben aztán kinőttem a 'megfigyelő' szerepből és azon vettem észre magam, hogy átkerültem a 'régiek' közé, aki tudja mi a szokás, mit takar a hétvégi próba, kiplakátolja az egyetemet a következő darabbal és amikor készülünk fellépni minden második mondatát úgy kezdi, hogy 'múltkor az úgy volt, hogy...'.

Az évente cserélődő tagok ellenére mindig jó csapat rázódik össze, akikkel nem csak próbákon jó találkozni. Minden évben tartunk kis 'csapatépítőt' Cutland-Molnár Erikánál, aki összefog és terelget minket, és akinek nem tudjuk eléggé megköszönni azt amit értünk tesz egész évben! Ez alatt nem csak a fejedelmi reggeliket értem, amit az össze-vissza heverő hálózsákokból a hajnalig tartó közös játékok után előkászálódó nép egy szempillantás alatt eltűntet.

Minden évből van kedvenc bakim, vagy próbás emlékem, a legkedvesebbek talán mégis azok amikor az utolsó pillanatban kellett valamit megoldanunk és bár lehetetlennek tűnt, nekünk azért sikerült. Ilyen, amikor kikerül a színpadra egy kellék amit valakinek később kellene bevinni, a darab megy, a függöny mögött meg az éppen nem szereplők próbálják feltűnés nélkül megoldani a dolgokat. Vagy amikkor az egyik darabunkhoz rengeteg dobozra volt szükségünk, amiket hetekig gyűjtöttük, hogy egy falat építhessünk belőlük, kiforgattuk, újra ragasztottuk őket, betűket raktunk rájuk, majd páran egy délután hosszú órákig addig rakosgattuk őket, míg végre mindenki elégedett volt.

Jó dolog megmutatni a darabokat mások előtt is, egy-egy fesztivál mindig élmény, de én jobban szeretem amikor 'itthon' adunk elő, a Pázmány színpadán. Amikor főleg ismerőseink, tanáraink, családunk és barátaink előtt mutathatjuk meg azt amire egész évben készültünk. A mai napig emlékszem az érzésre az első darab előtt amiben én is szerepeltem. Furcsa volt ott állni a színpadon és azt látni amit máskor tanáraim láttak belőlem és, hogy mekkora hang kell ahhoz, hogy az embert meghallják onnan!

Köszönöm minden mostani és egykori Brown Cowsnak a közös próbákat és előadásokat! Múúú.

Remélem, minden kedves most végző Pázmányos legalább annyi élménnyel gazdagodott az itt eltöltött évek alatt, mint én. Gratulálok a diplomához és akár itt az egyetemen, akár máshol, sok sikert kívánok a folytatáshoz!"
Tóth Ági, Brown Cow Company, Anglisztika BA

"Nem tudom, mit írjak az itt eltöltött évekről, mivel én nem sokat voltam az iskolában, kiegészítő esti képzésen vettem részt angol nyelvből. Húsz éve tanítok angolt Jászberényben egy szakközép és szakiskolában. Ez a harmadik diplomám, az elsőt a jászberényi Tanítóképző Főiskolában, a másodikat Egerben szereztem meg angol tanári szakon. Nem volt egyszerű sem a család, sem a tanítás mellett, de örülök és büszke vagyok , hogy az egyetem diákja lehettem."
Bábosikné Magyar Mariann, Angol nyelv és irodalom

"Az itt eltöltött éveimnek köszönhetem elsősorban az intellektuális és szellemi fejlődésem, a Pázmánynak köszönhetem, hogy megnyílt nekem a világ és hogy bármerre is sodor utam örökbölcsész leszek. A "Pázmány Beach"-nek (így neveztük a campus-t) köszönhetem a barátaimat és a legszebb egyetemi éveimet, amit, ha unalmas cliché ha nem, sosem fogok elfeledni, ez az én nosztalgia-szigetem."
Szabó Alexandra Margit, Anglisztika/Kommunikáció és Médiatudomány

x